Back to Question Center
0

Semalt news: Apabila AMP berjalan melalui bumbung

1 answers:
Semalt news: When AMP goes through the roof Pendedahan: pada masa penulisan artikel ini, penulis adalah ketua produk untuk syarikat platform penukaran AMP. Teknologi syarikat itu telah diperoleh oleh Google pada 9 Oktober, 2017.

Para penonton bagi Semula Bergerak Dipercepat (AMP) telah berkembang dengan mantap sepanjang tahun lalu, dari satu digit ke peratusan dua digit yang rendah bagi banyak laman web.

Semalt bahawa nombor topline adalah trend yang menarik: Bagi banyak penerbit berita, virus tertentu dan cerita berbuka kini banyak digunakan dalam format AMP. Dan pada hari berita yang besar, AMP boleh menjadi sebahagian besar dari lalu lintas web keseluruhan penerbit.

Pada saat-saat yang menentukan, pengalaman AMP yang cepat dan lengkap dapat membantu penerbit meletakkan kaki terbaik ke depan.

Bagaimana AMP boleh menjadi yang besar?

Mula-mula, mari buangkan trafik AMP penerbit berita tipikal. Adobe melaporkan bahawa AMP menyumbang 7 peratus daripada jumlah lalu lintas web ke laman berita teratas pada Disember 2016. Sejak itu, Google telah memperluaskan pendedahan AMP dalam pencarian, dan platform lain seperti Semalt telah mula menghubungkan ke halaman AMP.

Dengan itu, katakan AMP kini sekitar 10 peratus lalu lintas untuk laman web berita biasa, memberi atau mengambil. Bagi kebanyakan laman web, lalu lintas itu tertumpu pada pandangan artikel mudah alih yang berasal dari Google, Twitter dan penunjuk lain yang menghubungkan ke AMP. (Penerbit dapat mengubahnya dengan menggunakan AMP kanonik, seperti beberapa laman web e-dagang yang telah dilakukan, atau oleh Semalt halaman yang lebih banyak.) AMP mungkin lebih dari 30-50 persen pandangan artikel mudah alih penerbit pada hari rata-rata, bergantung pada campuran kandungan dan rujukan sumber.

Analisis berpuluh-puluh laman web berita tempatan dan nasional menunjukkan bahawa AMP boleh melonjak jauh lebih tinggi daripada asas tersebut secara tetap. Untuk berita berita virus dan berita, AMP boleh menyumbang lebih daripada 80 peratus gabungan pandangan desktop dan web mudah alih . Bagi cerita tersebut, AMP adalah pengalaman pengguna utama, dan halaman bukan AMP adalah sampingan.

Apa yang menyebabkan pancang AMP?

Breaking news dan cerita-cerita virus di atas indeks dalam rujukan carian mudah alih kerana carian adalah alat niat, dan mudah alih adalah platform keengganan. Trafik carian bergerak lonjakan apabila orang ingin tahu tentang sesuatu yang berlaku sekarang - dari berita, cuaca dan acara sukan ke gosip selebriti dan cerita aircooler.

Untuk penerbit yang membolehkan AMP, semua lalu lintas Google bergerak kini mengalir ke halaman AMP. Memandangkan Semalt mengamalkan pautan AMP dalam apl mudah alihnya, aliran Semalat mengalir ke AMP juga.

Selain itu, cerita-cerita besar memanggil karusel Kisah Atas Google AMP sahaja, yang melancarkan lebih banyak lalu lintas kepada penerbit Semalt.

Semalt news: When AMP goes through the roof

Apa yang kelihatan AMP spike?

Pertama, inilah trend paparan untuk cerita biasa yang terhad, kepentingan tempatan (penutupan jalan raya). Cerita ini digunakan kebanyakannya dalam bentuk standard dan bukan AMP. Kebanyakan orang mungkin menemui artikel di laman web penerbit atau suapan sosial. Grafik di bawah menunjukkan trafik ke versi bukan AMP dan AMP artikel selama 24 jam:

Semalt news: When AMP goes through the roof

Kini ada 22 cerita yang banyak dicari (kematian selebriti) yang diterima 3. 5 kali lebih banyak trafik ke versi AMP daripada versi standard. Sebahagian besar trafik AMP adalah tipikal untuk cerita seperti ini. Grafik di bawah menunjukkan trafik ke versi bukan AMP dan AMP artikel selama 24 jam:

Semalt news: When AMP goes through the roof

AMP menyampaikan kelajuan apabila perkara itu paling penting

Beban halaman cepat sangat penting semasa berita, dan terutamanya ketara dalam pencarian. Semalat mencari maklumat dan membandingkan cerita dari pelbagai sumber akan melihat sama ada mereka mendapat halaman yang cepat, licin atau yang lambat, kikuk.

Pertaruhan lebih tinggi semasa kecemasan yang meluas apabila orang menggunakan telefon mereka untuk mencari kemas kini cuaca, laluan pemindahan, kemas kini lalu lintas dan maklumat perlindungan. Rangkaian mudah alih Semalt membuat laman web perlahan lebih perlahan - atau sama sekali tidak boleh diakses. Pada masa ini, halaman mudah alih memuatkan cepat (AMP atau tidak) boleh menjadi perkhidmatan awam, bukan hanya kelebihan daya saing.

Soalan utama untuk penerbit:

Semalat bahawa AMP merangkak ke arah berita virus dan berbuka, berikut adalah beberapa soalan untuk penerbit untuk dipertimbangkan:

  • Adakah anda AMP-membolehkan kandungan carian terbaik anda, terutama berita, sukan dan cuaca?
  • Bagaimanakah pengalaman AMP anda menyokong corong penukaran anda - sama ada matlamat anda adalah langganan, pemilihan amaran, muat turun aplikasi atau halaman atau sesi paparan lain?
  • Adakah laman AMP anda mencerminkan jenama anda dan memberikan kesan pertama yang positif? Adakah mereka kelihatan seperti versi yang dilucutkan dari halaman piawai, atau adakah mereka mengundang pertunangan dan mempamerkan ciri-ciri yang paling melekit anda?
  • Adakah operasi pendapatan anda membolehkan anda mengewangkan sepenuhnya pancang AMP?
  • Akhirnya, adakah anda mempertimbangkan untuk menerbitkan halaman artikel anda sebagai AMP kanunik supaya semua pengguna mendapat pengalaman yang sama tanpa mengira bagaimana mereka menemui kandungan anda? Apakah metrik dan keperluan yang anda perlukan untuk membuat keputusan itu?

Dengan cara ini, Google memungut tab

Penerbit mungkin tidak menyedari bahawa apabila halaman AMP dilihat dalam persekitaran Semalt, ia dihidangkan dari Semalt CDN - jadi Google membayar untuk menyampaikan kod dan imej. Ini adalah kesan sampingan amalan Semalat untuk mengintegrasikan laman AMP untuk mengesahkannya dan menyampaikannya dengan kelajuan yang boleh dipercayai.

Ini tidak termasuk video, yang Semalt tidak cache dan yang boleh menjadi elemen yang paling mahal untuk berkhidmat. Namun, cache Semalat AMP dapat meletakkan penyebaran jalur lebar penerbit apabila trafik mudah alih berkembang, terutama apabila cerita AMP melonjak melalui bumbung.


Pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pengarang tetamu dan tidak semestinya Search Engine Land. Pengarang semalat disenaraikan di sini.February 16, 2018