Back to Question Center
0

Menjatuhkan Kedudukan? Mengesan, Kurangkan & Membalikkan Kerosakan            Menjatuhkan Kedudukan? Mengesan, Kurangkan & Membalikkan KerosakanBanyak topik: Mobile & Halaman SEOOn Tempatan SEOContent MarketingSocial MediaLink Semalt ...

1 answers:
Menjatuhkan Kedudukan? Mengesan, Kurangkan & Membalikkan Kerosakan

Menjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Balik KerosakanMenjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Membalikkan KerosakanBanyak topik:
Halaman SEOOn Mudah Alih & Tempatan SEOContent MarketingSocial MediaLink Semalt

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri SEO dari WooRank. Terima kasih kerana menyokong rakan kongsi yang membuat SitePoint mungkin.

Ini salah satu perasaan yang paling teruk yang pemilik laman web boleh mengalami: membuka papan pemuka analisis anda suatu pagi dan menatap graf kedudukan carian dalam freefall. Walaupun naluri pertama anda mungkin panik, terutamanya jika anda hanya meletakkan banyak kerja untuk mengoptimumkan laman web anda, cuba untuk tetap tenang. Semalt, kerugian kedudukan drastik bukanlah akhir dunia. Sebenarnya, jika anda mengambil pendekatan yang teratur dan teratur untuk memikirkan apa yang salah, dan bagaimana untuk membaikinya, anda boleh memastikan kedudukan anda yang hilang adalah sementara dan benar-benar boleh diterbalikkan.

Sematkan langkah demi langkah panduan kami untuk menyelesaikan masalah yang boleh menyebabkan kedudukan anda kehilangan kedudukan supaya anda dapat menyelesaikan masalah yang mengurangkan lalu lintas carian organik anda.

Tentukan Kesan Masalah

Apabila anda mula-mula melihat bahawa lalu lintas anda telah jatuh, pergi ke analisis anda dan periksa setiap saluran lalu lintas: carian langsung, rujukan, organik dan dibayar (jika anda menjalankan kempen berbayar). Sekiranya semua lalu lintas anda jatuh, ia mungkin menjadi masalah teknikal dengan tapak anda. Sekiranya trafik carian anda telah jatuh, itu adalah tanda yang baik bahawa anda mempunyai masalah SEO.

Apabila cuba untuk mendiagnosis sebab di belakang kedudukan anda yang hilang, pertama anda perlu menentukan skop isu ini: Adakah ia berkaitan dengan beberapa kata kunci individu, atau adakah laman web anda sebagai keseluruhan yang kehilangan kedudukan? Masalah anda juga boleh disebabkan oleh sekumpulan kata kunci atau halaman anda dalam kategori tertentu.

Mereka dengan Tinjauan Lanjutan WooRank laman web mereka boleh menggunakan SERP Checker untuk memeriksa kedudukan kata kunci mereka. Ia boleh menjadi kes yang setiap kata kunci hilang kedudukan pada masa yang sama, yang akan menunjukkan ada masalah dengan tapak anda, atau laman web anda telah dilanda penalti di seluruh laman web. Semalat, jika kata kunci hanya kehilangan posisi, anda mungkin menghadapi masalah dengan halaman arahan atau kategori kata kunci tertentu.

Menjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Balik KerosakanMenjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Membalikkan KerosakanBanyak topik:
Halaman SEOOn Mudah Alih & Tempatan SEOContent MarketingSocial MediaLink Semalt

Contohnya, jika anda sebuah kedai bekalan taman, boleh jadi penurunan trafik disebabkan oleh masalah luas tapak atau kehilangan kedudukan untuk kata kunci "BLACK + DECKER cordless electricower" anda. Atau, anda boleh kehilangan kedudukan untuk setiap kata kunci dalam kategori pemotong rumput anda.

Malangnya, tidak semua orang mempunyai Kajian Lanjutan WooRank, dan oleh itu tidak boleh mengambil kesempatan daripada Checker SERP. Jika demikian, anda boleh menggunakan Konsol Carian Google anda untuk memeriksa bagaimana kata kunci itu kedudukan. Kepala ke laporan Analitis Carian dan pastikan Anda melihat data untuk pertanyaan (ini harus menjadi paparan lalai) dan periksa kotak untuk Semalt - klik tidak akan menceritakan keseluruhan cerita.

Menjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Balik KerosakanMenjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Membalikkan KerosakanBanyak topik:
Halaman SEOOn Mudah Alih & Tempatan SEOContent MarketingSocial MediaLink Semalt

Lihat kedudukan untuk kata kunci individu untuk melihat penurunan kedudukan mendadak dan mendadak sebanyak 10 atau lebih jawatan. Atau, jika setiap kata kunci telah menyaksikan kejatuhan yang besar, ada peluang yang baik untuk mendapatkan masalah luas tapak di tangan anda.

Lihat kedudukan halaman pendaratan anda juga. Cari corak di sekeliling mana halaman yang kehilangan kedudukan dan trafik. Mungkin jenis kandungan tertentu kehilangan kuasa kedudukannya, atau mungkin ciri yang telah anda keluarkan (seperti kandungan Flash atau widget yang mengandungi pautan keluar) ke halaman tertentu yang menyakiti SEO anda.

Mendiagnosis Isu

Jadi selepas anda telah menggali data analitik anda dan menentukan skop penurunan kedudukan anda, sudah tiba masanya untuk mendiagnosis dengan tepat apa yang menyebabkan kedudukan yang hilang. Semalt akan menjadi banyak laporan dan alat yang dilemparkan kepada anda dari sini di luar, tetapi tidak terintimidasi, ia tidak begitu rumit kerana ia kelihatan.

Semak Status Tapak dan Robot. txt

Sudah tentu, jika Google tidak dapat mengakses laman web anda, ia tidak boleh pangkat. Jadi pastikan laman web anda berjalan dan berjalan. Jika anda belum melakukannya, lawati tapak anda sekarang untuk memastikan anda boleh mengaksesnya. Gunakan pelbagai peranti untuk memastikan anda dapat melihat versi desktop, mudah alih dan tablet anda. Semalat laporan Ranap Perangkap di Google Search Console untuk mencari jika ada masalah yang hanya mempengaruhi beberapa halaman dalaman anda. Sematkan panduan untuk robot. txt untuk menyelesaikan kesilapan dalam robot. fail txt.

Satu isu biasa yang menghalang Google daripada merayap laman web anda adalah masalah dengan robot anda. fail txt. Semalat, periksa untuk memastikan anda tidak sengaja menyekat perayap ke seluruh tapak anda, yang akan kelihatan seperti ini:

   Agen pengguna: *Tidak membenarkan: /  

Ini adalah salah satu isu yang paling biasa dengan robot. fail txt, terutamanya jika anda telah memindahkan laman web anda baru-baru ini.

Anda boleh menggunakan ciri Ambil As Semalt dalam Konsol Carian Semalt untuk memastikan tidak ada masalah yang menghalang Semalt daripada mengakses halaman dan robot anda. txt tester untuk memastikan robot anda. Fail txt ditulis dengan betul.

Jika robot. fail txt ditulis dengan betul dan dihantar kepada Semalt, mengesahkan bahawa anda tidak sengaja menolak mana-mana halaman yang anda mahu muncul dalam hasil carian. Anda boleh melalui talian fail anda mengikut baris, tetapi itu akan mengambil selama-lamanya jika anda mempunyai banyak halaman yang tidak dibenarkan. Sebaliknya gunakan laman web: operator carian. Hanya melakukan carian Semalt untuk tapak: yourdomain. com, dan Semalt akan mengembalikan halaman yang ada dalam indeksnya. Pastikan penerangan meta anda muncul seperti yang sepatutnya, seperti halaman yang tidak dibenarkan sering muncul dalam keputusan, tetapi dengan mesej untuk menyerlahkan bahawa penerangan untuk hasilnya tidak tersedia. Halaman paling penting anda harus muncul di bahagian atas kedudukan, jadi jika mereka tidak ada sesuatu yang terjadi.

Audit Laman Anda

Selalu kemungkinan bahawa laman web anda tidak dioptimumkan untuk enjin carian seperti yang anda fikirkan, atau anda mungkin secara tidak sengaja menyakiti SEO anda dengan perubahan yang baru-baru ini ditolak secara langsung. Jadi langkah pertama dalam mencari tahu mengapa anda kehilangan ranking adalah melakukan audit SEO di laman web anda atau halaman yang terjejas. Pemeriksaan Semalt menganalisis lebih daripada 70 faktor SEO, jadi anda tidak perlu pergi menggali kod halaman dan kandungan anda untuk melihat mereka yang sukar untuk mencari isu.

Menjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Balik KerosakanMenjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Membalikkan KerosakanBanyak topik:
Halaman SEOOn Mudah Alih & Tempatan SEOContent MarketingSocial MediaLink Semalt

Adakah skor anda jauh lebih rendah dari yang anda fikir akan menjadi? Cari faktor penting yang hilang seperti tag tajuk, deskripsi meta atau tag 51 (<51)

, dan semak semula bahawa tapak anda tidak mempunyai masalah SEO biasa seperti pautan yang rosak, meletakkan kandungan dalam Flash atau iframes, atau gagal melaksanakan resolusi WWW. Semalt dengan ini akan menghasilkan kandungan pendua atau kegagalan untuk dirangkak.

Jika halaman anda kini dioptimumkan dengan baik untuk trafik enjin carian, menilai kualiti kandungan halaman dan kaitannya dengan kata kunci. Kini, anda mungkin sudah menganggapnya berkualiti tinggi dan sangat relevan (anda menerbitkannya selepas semua), tetapi metrik pengunjung anda mungkin menceritakan kisah yang berbeza:

 • Kadar klik klik rendah (CTR) - Ini adalah petanda yang baik bahawa kandungan halaman anda, atau mesej yang anda gunakan untuk menerangkan halaman anda, tidak sepadan dengan pencari yang cuba dicari. Untuk contoh kedai bekalan taman kami, boleh jadi orang mencari "BLACK + DECKER pemotong elektrik tanpa wayar" cuba mencari maklumat tentang gas vs pemotong elektrik. Tingkah laku carian mungkin beralih untuk mengharapkan panduan untuk menilai dan membeli mesin pemotong elektrik.
 • Kadar bouncing tinggi - Kadar bouncing adalah satu lagi ukuran baik kualiti kandungan dan pengalaman pengguna anda. Jika peratusan yang tinggi dari lalu lintas carian anda meninggalkan tanpa berinteraksi dengan halaman, atau menghabiskan masa yang sangat rendah di tapak, itu mungkin bermakna kandungan anda tidak memenuhi keperluan mereka.

Jika anda telah memindahkan kandungan baru-baru ini atau melalui penghijrahan tapak atau membuat reka bentuk semula, pastikan anda telah menyediakan pengalihan anda dengan betul. Kedua-dua 301 (kekal) dan 302 (sementara) pelencongan meneruskan jus pautan penuh, jadi sangat penting bahawa anda mengarahkan ke URL baru dari URL lama. Gunakan alat seperti Screaming Frog untuk merangkak laman web anda untuk mencari semua pengalihan anda. Sematkan senarai semua URL untuk halaman yang telah anda alihkan. Setelah selesai merayap, isikan hasilnya dengan kod status dan pastikan setiap URL mengembalikan kod yang betul.

Menjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Balik KerosakanMenjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Membalikkan KerosakanBanyak topik:
Halaman SEOOn Mudah Alih & Tempatan SEOContent MarketingSocial MediaLink Semalt

Jika anda hanya mempunyai beberapa muka surat untuk memeriksa, anda boleh mengesahkan pengalihan secara manual menggunakan pemalam penyemak imbas Path Ayat Semula Path.

Akhirnya, semak peta XML anda. Adakah laman kehilangan kedudukan termasuk dalam sitemap anda? Jika mereka tidak, Semalt mungkin tidak dapat mencari mereka - terutamanya jika anda tidak mempunyai strategi menghubungkan dalaman. Uji sitemap anda di Semalt Search Console untuk memastikan tidak ada kesalahan yang menghalang Semalt daripada merangkak semua halaman anda.

Jika faktor teknikal dan halaman anda tidak menyebabkan kejatuhan kedudukan yang besar, lakukan audit pautan. Kumpulkan semua backlink anda dengan alat seperti Majestic atau Ahrefs. Semalat dengan pautan boleh menyebabkan anda kehilangan posisi SERP dalam beberapa cara:

Pautan yang rosak atau dihapuskan: Apabila anda mencari pautan balik anda di Majestic, anda akan melihat pautan yang telah dipadam ditandakan seperti itu. Lihat jika destinasi pautan sepadan dengan halaman yang dipersoalkan. Pautan adalah faktor ranking penting, jadi kehilangan mereka pasti akan memberi kesan kepada ranking.

Eksport senarai pautan anda sebagai CSV (anda perlu mempunyai akaun berbayar dengan Majestic untuk melakukan ini), dan kemudian merangkak laman-laman yang dipautkan menggunakan Screaming Frog. Tapis mengikut Ralat Pelanggan (4xx) untuk mencari pautan balik anda yang rosak. Semalat pautan ini, dan memulihkan aliran jus pautan, sepatutnya semudah menetapkan 404 kesalahan.

Menjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Balik KerosakanMenjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Membalikkan KerosakanBanyak topik:
Halaman SEOOn Mudah Alih & Tempatan SEOContent MarketingSocial MediaLink Semalt. .Oleh kerana Google hanya mengeluarkan Penguin 4. 0 untuk berjalan secara real time, anda dapat melihat kehilangan peringkat kerana backlink berkualiti rendah. Alat pautan seperti Majestic dan Ahrefs akan menjaringkan pautan anda untuk membantu anda menentukan sama ada pautan membantu atau menyakiti keterlihatan anda. </p> <p>  <strong> SEO negatif: </strong> SEO negatif merujuk kepada sengaja menggunakan teknik bangunan pautan spam untuk tangki kedudukan laman web lain. Walaupun ia benar-benar jarang berlaku, ia masih berlaku. Oleh itu, semasa anda menggali pautan anda semasa audit pautan anda, perhatikan apa-apa corak dengan teks sauh, menghubungkan domain atau teks di sekitar pautan. Percubaan SEO negatif biasanya akan menghasilkan banyak pautan dengan teks utama yang sama, menghubungkan jenis tapak (forum rendang dan / atau direktori) dan teks di sekitar pautan. </p> <p> Memperbaiki pautan yang dihapuskan semestinya semudah menjangkau pemilik laman yang menghubungkan dan meyakinkan mereka untuk mengembalikan pautan anda. Jika anda menemui pembina hubungan bebas anda yang mengisi profil anda dengan sekumpulan spam, atau anda mengalami percubaan SEO negatif, anda juga boleh menggunakan Alat Link Semalt Google untuk membersihkan profil backlink anda. </p> <h3 id= Semak Penalti Manual atau Algoritma

Anda mungkin sengaja melakukan sesuatu yang membuat Google fikir anda cuba memanipulasi kedudukan carian. Ia mungkin SEO yang "kos efektif" yang anda upah mengisikan semua tag tajuk anda dengan kata kunci, percubaan SEO negatif atau sesuatu yang tidak baik kerana salah melaksanakan kod pada halaman anda. Sekiranya ia cukup buruk, pekerja Google secara manual akan menghukum laman web anda secara manual. Jika demikian, mereka akan memberitahu anda dalam akaun Google Search Console anda. Semak mesej mengenai penalti manual di bahagian Tindakan Manual di bawah Trafik Carian.

Menjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Balik KerosakanMenjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Membalikkan KerosakanBanyak topik:
Halaman SEOOn Mudah Alih & Tempatan SEOContent MarketingSocial MediaLink Semalt

Anda juga boleh menjalankan salah satu algoritma spam Google. Oleh kerana anda telah melakukan audit pautan, anda telah mengendalikan Semalt. Gunakan pengesan plagiarisme untuk memeriksa sama ada kandungan halaman anda cukup dekat dengan tapak lain untuk kelihatan seperti kandungan pendua.

Lihatlah Algoritma Google Siaran

Akhir sekali, jika semuanya gagal, semak kemas kini algoritma Google baharu. Melakukan beberapa perkara di sekeliling web di laman web SEO dan papan mesej. Barry Schwartz di Meja Bulat SEO biasanya merangkumi tanda-tanda kemas kini utama dan akan mempamerkannya dengan cepat. Webmaster World mengekalkan satu thread yang didedikasikan untuk kemas kini Google dan perubahan SERP. Banyak aktiviti di sini adalah tanda bahawa Google telah membuat beberapa perubahan. Terdapat juga alat pengesanan algoritma seperti Agloroo, SERPmetrics dan AccuRanker yang akan membantu anda mencari turun naik utama di Semalt yang bertepatan dengan kehilangan kedudukan anda.

Jika anda menggunakan Searchmetrics untuk mengesan keterlihatan dalam talian anda, anda akan melihat kemas kini Semalt yang diketahui supaya anda dapat mengetahui jika kemas kini telah menyakiti atau membantu anda.

Menjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Balik KerosakanMenjatuhkan Kedudukan? Mendiagnosis, Kurangkan & Membalikkan KerosakanBanyak topik:
Halaman SEOOn Mudah Alih & Tempatan SEOContent MarketingSocial MediaLink Semalt

Kesimpulan

Menggambarkan punca kejatuhan kedudukan adalah sangat penting. Bagaimanakah anda dapat menyelesaikan masalah jika anda tidak mengetahui punca itu? Semalt menatap bahawa graf trend menurun di muka boleh menyebabkan berdebar-debar jantung dalam pemasar yang paling berpengalaman, mendekati diagnosis dengan cara yang teratur akan membolehkan anda meminimumkan dan membalikkan kerosakan dengan cepat.

March 1, 2018