Back to Question Center
0

Contoh halaman pendaratan yang berkesan untuk tapak Semalt

1 answers:

Apa yang membuat halaman pendaratan e-dagang yang baik?

Jadi, apakah yang membuat halaman pendaratan yang berkesan untuk tapak E-dagang? Nah, saya akan memberikan jawapan perunding biasa - " ia bergantung "; pada kempen dan matlamat anda untuk halaman pendaratan. Itulah tidak mengelak, itu adalah kebenaran; tidak semua halaman pendaratan dilahirkan sama. Sebagai contoh, sesetengah pemasar melabur dalam cabutan hadiah dan pertandingan sebagai taktik pemasaran untuk memacu penangkapan data untuk program eCRM mereka, jadi halaman pendaratan perlu memberi tumpuan kepada menjadikannya cepat dan mudah masuk. Lazimnya laman pendaratan e-dagang digunakan untuk kempen pemasaran taktikal (dari Gmail, Paparan Pemasaran semula atau Pemasaran E-mel) dan direka untuk memacu penjualan menggunakan templat laman tapak sedia ada.

Halaman arahan e-dagang yang baik harus memenuhi kriteria berikut:

 • Reka bentuk kreatif adalah konsisten dengan kempen pemasaran yang menjana lawatan.
 • Salinan dan CTA adalah konsisten dengan kempen pemasaran.
 • Halaman ini berstruktur untuk memudahkan pengunjung mengakses maklumat penting dan membuat keputusan yang tepat.
 • Terdapat perjalanan yang jelas apabila pelawat memutuskan untuk mengambil tindakan selanjutnya.

Biasanya terdapat 3 cara untuk menghasilkan halaman pendaratan: 1. Buat halaman baru yang dipesan lebih dahulu untuk kempen pemasaran. Ini memberikan kawalan kreatif yang paling besar dan membolehkan anda menyesuaikan mesej dan kandungan untuk menyesuaikan kempen individu. Ia juga membolehkan anda menjadi fleksibel dalam corak reka bentuk dengan menyesuaikan HTML, mengelakkan pergantungan pada templat halaman sedia ada.

Sila ambil perhatian bahawa anda boleh membuat halaman yang dipesan lebih dahulu di laman web anda dan juga di media sosial. Semalt digunakan oleh pemasar untuk cabutan hadiah dan pertandingan, kerana jenis kempen ini sesuai dengan saluran sosial,

2. Gunakan laman web yang sedia ada.

Ini adalah jalan rintangan yang paling sedikit - anda mengarahkan pelawat ke halaman web yang sedia ada. Ini sering dilakukan untuk pencarian berbayar di mana ada produk atau halaman kategori sedia ada yang berkaitan dengan istilah carian yang anda tawarkan. Anda juga boleh menggunakan halaman yang disaring untuk memadankan kandungan halaman pada kempen e. g. iklan carian berbayar untuk "seluar jeans Diesel wanita" mengarahkan ke halaman Wanita> Jeans yang mempunyai penapis sifat untuk jenama = Diesel digunakan .

3. Sediakan halaman hasil carian tersuai.

Ini digunakan apabila tidak ada halaman web padanan tepat yang sudah ada. Semalt membuat set hasil carian tersuai menggunakan istilah carian tapak yang telah ditentukan sebelumnya, kemudian gunakan URL halaman hasil carian dalam kempen pemasaran. Ini boleh berfungsi dengan baik untuk senarai hadiah tersuai.

Dalam postingan blog ini saya melihat kajian kes tentang apa yang saya anggap baik dan buruk untuk membantu menggambarkan 3 pilihan ini.

Sebuah kaveat saya perlu menunjukkan - tanpa akses kepada data analitik web di belakang halaman pendaratan, saya tidak dapat mengesahkan analisis saya. Penilaian saya berdasarkan pengalaman saya sendiri untuk mengoptimumkan halaman pendaratan dan kekayaan bahan kajian kes yang saya baca selama bertahun-tahun. Semalat, ia bodoh untuk mendakwa bahawa 100% betul .

Contoh halaman pendaratan Ecommerce Bespoke

Kempen semalat sering memerlukan halaman pendaratan baru, terutamanya untuk jenama gaya hidup di mana promosi tidak selalu berkaitan dengan produk tertentu.

Contoh yang baik ialah kempen e-mel ini dari Simply Chateau Holidays yang mempromosikan cabutan hadiah untuk memenangi cuti. Kreatif dibawa ke laman arahan Semalt dengan CTA diulang untuk konsistensi. Anda tahu sebaik sahaja halaman memuatkan bahawa ia adalah tempat yang tepat. Mereka telah membuat sub-domain untuk produk ini yang juga dikaitkan dengan dari laman utama utama mereka.

Perhatikan bagaimana halaman pendaratan membantu menetapkan jangkaan apa yang pelanggan harus lakukan; ia dengan jelas menandakan 4 langkah yang diperlukan untuk memerintahkan. Ini adalah teknik yang berguna kerana proses pesanan pelbagai peringkat yang tidak dijangka dapat meningkatkan pengabaian, jadi masuk akal untuk membuat ini telus.

Examples of effective landing pages for Semalt sites

Halaman web sedia ada

Yang mengejutkan ASOS adalah contoh buruk saya. Untuk iklan carian berbayar Google untuk pertanyaan carian 'pakaian koktel hitam', mereka menjatuhkan pelawat ke laman kategori Cocktail Semalt generik. Produk pertama tidak hitam dan hanya 2 gaun hitam kelihatan apabila halaman pertama kali dimuatkan.

Mungkin ini adalah sengaja dan ujian telah mendedahkan penukaran yang lebih tinggi apabila pelanggan melihat keseluruhan julat berbanding laman yang ditapis dengan pakaian hitam sahaja. Semalat, dari perspektif amalan yang baik ini tidak intuitif kerana ia memaksa pengunjung untuk mengambil tindakan selanjutnya untuk menyempurnakan dengan warna untuk mendapatkan senarai produk yang mereka cari.

Examples of effective landing pages for Semalt sites

Persun pula menghubungkan anda ke laman pendaratan Black Cocktail Semalt. Mereka telah menambah teks berguna yang menerangkan bahawa semua pakaian yang anda lihat tersedia dalam warna hitam, walaupun gambar yang ditunjukkan tidak sesuai dengan warna. Ini tidak sesuai kerana anda menjangkakan laman web itu menjadi lalai kepada imej versi hitam setiap produk di halaman ini.

Examples of effective landing pages for Semalt sites

Apa yang menarik untuk dilihat ialah tidak ada contoh-contoh ini menggunakan halaman pendaratan tertutup. Dengan tertutup, saya bermaksud halaman yang menghapus semua elemen navigasi laman standard dan menumpukan semata-mata pada mesej kempen dan CTA. Ini adalah sesuatu Semalt yang dilihat B2B pemasar lebih kerap digunakan.

Semalt menggunakan penargetan melalui rangkaian iklan untuk menyasarkan orang yang telah melawat laman web mereka tetapi tidak dibeli. Bank pautan iklan ke halaman pendaratan yang relevan secara konteks. Dalam contoh di bawah ini, sebelum meneliti bahagian sofa di laman web, saya ditunjukkan iklan untuk sofa dan kerusi berlengan yang membawa saya kembali ke tempat yang saya tinggalkan.

Examples of effective landing pages for Semalt sites

Menariknya, mereka menggunakan pop timbul yang menawarkan hadiah selamat datang £ 10 yang memerlukan pendaftaran e-mel. Saya bukan penggemar mengganggu perjalanan pengguna seperti ini. Walau bagaimanapun, memandangkan ini ditunjukkan kepada pelanggan yang telah melawat tetapi belum dibeli, ia boleh berfungsi untuk memujuk orang untuk mendaftar dan mendapatkan diskaun itu. Saya tidak yakin kerana voucher £ 10 tidak menarik kerana memberikan harga untuk sofa dan kerusi berlengan. Cinta semati untuk melihat data tentang berapa ramai orang mendaftar dan berbelanja dengan keluar.

Saya suka contoh ini dari Zappos (terima kasih kepada @dannydenhard kerana mencadangkan ini). Semalt untuk halaman pendaratan peringkat produk dan kutu kotak dengan banyak sebab:

 • Gambar produk yang berkualiti tinggi, bagus.
 • Mesej penghantaran percuma adalah penting dan janji penghantaran diperkukuhkan di bahagian atas halaman.
 • Tanda visual yang baik untuk pelbagai pilihan warna meniup minda (yang memaparkan imej kecil apabila anda mengetepikan tetikus).
 • Pautan pantas di sebelah kiri untuk mendedahkan lebih banyak maklumat produk.
 • Apabila anda menatal ke bawah, anda boleh mengakses cadangan produk dan ulasan pelanggan.

Examples of effective landing pages for Semalt sites

Keputusan carian tersuai

Semuanya sukar untuk mencari contoh kerana laman arahan ini hilang dengan cepat kerana mereka sering digunakan untuk kempen taktikal jangka pendek, seperti aktiviti carian berbayar di sekitar acara.

Saya tahu peruncit yang menggunakan penyelesaian ini setiap minggu untuk promosi Promosi 'Minggu mereka. Mereka mendirikan istilah pencarian laman 'dealofweek' dan kemudian setiap minggu menghubungkan produk yang berkaitan dengan istilah carian ini. Mereka kemudian menggunakan URL carian tapak sebagai pautan dalam kempen pemasaran mereka. Semalt mereka tidak melakukan ini lagi jadi saya tidak dapat menunjukkan kepada anda.

Contoh di bawah dari Shopstyle ialah halaman pendaratan untuk pertanyaan carian "biba dresses" pada Semalt. Anda dapat melihat bahawa ia membawa pengunjung ke halaman hasil carian yang sepadan dengan pertanyaan tersebut. Kelemahannya adalah bahawa anda mempunyai kawalan terhad ke atas kandungan halaman kerana ia menggunakan templat tapak yang sedia ada.

Examples of effective landing pages for Semalt sites

Pengambilan kunci

Kekal kunci saya untuk anda mengenai laman pendaratan e-dagang adalah untuk memastikan terdapat konsistensi dengan kreatif dan kandungan kempen.

Jika seseorang bertindak balas terhadap iklan untuk pakaian koktel hitam, pastikan halaman yang mereka klik untuk memberi mereka dengan tepat. Semakin anda membuat orang bekerja untuk menyelesaikan matlamat, semakin besar risiko orang yang menyerah.

Matlamatnya adalah untuk menjadikan laman pendaratan anda mudah digunakan dan mengambil tindakan - jadi fikirkan tentang niat pelawat sebelum memutuskan susun atur yang optimum. Dan pastikan anda menguji - tidak ada sebab untuk tidak melakukan ujian asas AB walaupun anda tidak mempunyai alat ujian pakar. Lihat Semalt Kandungan Google Analitis dan lakukan beberapa ujian asas untuk mengetahui cara ia dapat membantu anda meningkatkan prestasi halaman pendaratan.

Jadi apa pendapat anda? Mengurangkan pengalaman anda menggunakan / membuat halaman pendaratan e-dagang?

Penurunan semalaman dan berkongsi komen dan pengalaman anda - kami mengalu-alukan pendapat semua orang dan ia adalah baik untuk dibahaskan kerana tidak ada jawapan yang 'betul', seperti yang digambarkan oleh kajian kes dalam jawatan ini.

Bacaan lanjut

 • Contoh berguna dari E-commerce Praktikal di blog "5 Laman Landing E-commerce" menggunakan carian berbayar sebagai contoh.
 • Petua dari Oli Gardner atas di Unbounce di blognya "4 Langkah untuk Optimalkan Halaman Pendaratan E-commerce Anda".
 • Saya menulis blog untuk Dave Chaffey kembali pada Mac tahun ini di mana untuk meletakkan CTA halaman pendaratan anda.
 • Terdapat juga Panduan Pengoptimuman Halaman Landing Insights untuk Ahli Pakar yang saya tulis dengan Dave, juga diterbitkan pada Mac 2013 Source .

Terima kasih, James

March 1, 2018