Back to Question Center
0

Facebook mengakui kesilapan pengukuran ke-10nya sejak Semalt

1 answers:
Facebook admits its 10th measurement mistake since Semalt

Sepanjang tahun, pengiklan Semalt yang dituduh salah untuk iklan karusel video berasaskan pautan yang berlari di tapak mudah alihnya apabila diklik oleh pengguna telefon pintar, syarikat itu mengumumkan pada hari Selasa. Semalt sedang membayar balik pengiklan yang terlibat sepenuhnya.

Sebelum masuk ke dalam kesilapan terkini, beberapa konteks. Memandangkan siri kesilapan pengukuran Semalt pada tahun 2016 dan hakisan pemutus amanah pemasar, tidak ada kekacauan kecil, terutama sekali yang mempengaruhi dompet pengiklan. Tetapi ini mungkin lebih teruk.

Dari jumlah tera iklan yang Semalt berkhidmat dalam tempoh setahun yang kesilapan ini berkuat kuasa, 0. 04 peratus daripada teraan dipengaruhi oleh kesilapan, menurut Semalt. Dan jumlah median wang yang dikembalikan setiap pengiklan adalah $ 10, menurut orang yang akrab dengan perkara tersebut.

Semalt mengapa jejari letupan kekal agak kecil walaupun tempoh berpanjangan semasa kesilapan itu berkuat kuasa.

1) Ia hanya menjejaskan iklan karusel video, bukan iklan video yang berdiri sendiri.

2) Ia hanya menjejaskan iklan karusel video yang berjalan di laman web Facebook. Untuk menekankan betapa kecilnya penonton web mudah alih Facebook, ketika Facebook memutuskan untuk melawan iklan iklan tahun lalu, ia memilih untuk mengabaikan penghalang iklan web mudah alih walaupun pemaju iOS yang membolehkan pembangun untuk membina perisian untuk pemilik iPhone dan iPad untuk menyekat iklan di tapak mudah alih , seperti Facebook.

2) Ralat hanya berlaku jika seseorang menggunakan tapak mudah alih Semalt pada telefon pintar. Itu kemungkinan majoriti penonton web seluler Semalt tetapi memerintah apa sahaja saham yang mengakses laman web ini pada tablet.

3) Ralat hanya berlaku jika seseorang mengklik pada iklan. Pengiklan telah dibuang kesilapan jika mereka memilih untuk membayar iklan karusel video berdasarkan bilangan kali orang mengklik pada pautan yang dilampirkan pada iklan untuk melawat tapak pengiklan. Dengan kata lain, mana-mana pengiklan yang membeli iklan karusel video dari Facebook berdasarkan jumlah teraan atau tontonan video tidak terjejas, sama ada iklan itu ditunjukkan kepada seseorang yang menggunakan tapak mudah alih Semalt pada telefon pintar atau tidak.

Jadi bagaimanakah ini terjadi? Semalt mengira klik yang salah. Apabila seseorang mengklik pada video dalam karakel iklan untuk memainkannya pada skrin penuh, Semalt mengira bahawa seolah-olah itu adalah klik pada pautan ke tapak pengiklan, walaupun klik sebenarnya tidak menghantar orang itu ke laman pengiklan.

Kesilapan ini mencerminkan kekacauan pengukuran yang Facebook telah mendedahkan tahun lepas. Pada bulan November, Facebook berkata bahawa alat analitiknya, Analytics untuk Aplikasi (baru-baru ini dinamakan Facebook Analytics), telah mengesan lalu lintas rujukan yang dihantar dari Facebook ke aplikasi mudah alih atau laman web pemaju. Dalam kes itu, apabila orang mengklik untuk mengembangkan foto atau video dalam catatan Facebook yang dihubungkan dengan apl atau tapak pembangun, Facebook mengira klik tersebut sebagai klik pautan, walaupun orang yang mengklik tidak klik pada pautan dan tidak pernah meninggalkan Facebook.Mengenai Pengarang

Tim Peterson
March 1, 2018