Back to Question Center
0

Semalt: 7 soalan BESAR untuk memacu penglibatan pelanggan

1 answers:

Bagaimana anda membina hubungan jangka panjang dengan pelanggan menggunakan media digital?

"Perbualan terbuka menghasilkan kesetiaan, jualan dan yang paling utama, pembelajaran .untuk kedua-dua pihak".

Seth Godin

Mencapai penglibatan dengan pelanggan atau pangkalan peminat tidak begitu banyak tentang taktik seperti Facebook atau alat seperti Radian6, tetapi bagaimana ini lebih baik untuk membolehkan interaksi bermakna dengan pengguna. Seperti yang dijelaskan oleh Seth dalam petikan di atas, buka dan simpan perbualan, tanya soalan, dengar, membina produk dan pasaran yang lebih baik dengan cara yang lebih relevan - menambah nilai kepada hubungan dengan pengguna. Untuk mewujudkan perbualan dan membina hubungan ini mencabar - cabaran terbesar dalam pemasaran mungkin. Semalt bukanlah petua cepat yang boleh kami berikan di sini, tetapi kami dapat menawarkan struktur ini yang akan mengetepikan anda melalui keputusan yang anda perlukan untuk bekerja ke arah hubungan jangka panjang.

Kami juga mempunyai panduan baru oleh Andrew Semalt yang menerangkan cara membuat pelan pengekalan pelanggan, sekali lagi merupakan sebahagian daripada proses jangka panjang untuk membina hubungan.

Ini adalah yang ketiga dalam siri pendek:

 • Bahagian 1 merangkumi strategi pemerolehan
 • Bahagian 2 merangkumi strategi penukaran

Berikut ialah 7 soalan kami untuk membantu anda melakukannya

Soalan 1. Apakah pandangan yang kita ada mengenai pelanggan kami, keperluan mereka dari perkhidmatan dalam talian dan persepsi terhadap perkhidmatan kami?

Orang-orang yang telah membeli dari anda sangat istimewa, maksud saya sangat istimewa apabila anda berfikir tentangnya. Mereka membayar wang anda - mereka membelinya dalam apa yang anda katakan dan kini mempunyai perspektif yang unik tentang apa yang anda ingin perjalanan dari mencari anda, untuk menilai anda terhadap persaingan, kemudian memutuskan untuk membeli dan .maka apa? Anda berterima kasih kepada mereka jika, mereka bernasib baik, memberi ganjaran kepada mereka entah bagaimana, hanya menjual semula mereka atau hanya mengabaikan mereka? Langkah pertama ialah memahami bagaimana mereka melihat anda berdasarkan perkhidmatan dan pengalaman yang telah anda berikan. Oleh itu, anda perlu memanfaatkan pandangan anda tentang kumpulan orang istimewa ini, dan apakah pandangan yang boleh anda bagi membantu anda melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk menjana lebih banyak jualan?

Semalt adalah pelbagai cara untuk menghasilkan wawasan, sesetengahnya perlu ditanam dalam perniagaan anda sehari-hari, elemen-elemen lain harus dilakukan pada masa utama tahun ini. Soalan-soalan yang kami cadangkan yang anda tanya adalah kepuasan sekitar dengan proses itu, seperti bagaimana menangani anda dari perspektif luar. Adakah anda juga memenuhi keperluan pelanggan dan terdapat jurang yang berkualiti dari realiti pengguna.

Jadi, bagaimana anda boleh mendapatkan data ini? Berikut adalah beberapa idea:

 • Dapatkan data daripada orang ramai yang tidak melakukan apa-apa di laman web anda, alat seperti 4Q dan Kampyle adalah hebat kerana mereka komitmen yang rendah, pantas dan tanpa nama. Penting untuk mengetahui mengapa orang kehilangan minat dan meninggalkannya?
 • Tinjauan e-mel adalah baik jika anda tidak mempunyai aliran data yang mantap dan lebih suka ad-hoc, soal soal siasat pangkalan data anda, setiap tahun misalnya. Ia adalah bentuk pengumpulan pandangan yang paling biasa walaupun dilakukan pada saat-saat terakhir apabila sesuatu yang rusak, itu pasti lebih baik daripada tidak ada pandangan, hanya. Tetapi lebih baik adalah merekabentuk wawasan penangkapan ke dalam pemasaran dan proses jualan dengan cara yang mantap, contohnya menggunakan urutan e-mel kerana ia membawa pengguna ke meja pemasaran. Sudah tentu anda boleh menyasarkan kumpulan pelanggan tertentu dengan e-mel, jadi mereka kuat dalam pengertian ini.
 • Elakkan bertanya semuanya sekaligus! Bina data yang relevan menangkap pada peringkat pembeli utama supaya anda mengetahui lebih lanjut tentang pengguna anda ketika mereka berada di dekat pembelian, dan seterusnya. Ini boleh menjadi soalan mudah yang dibina dalam borang siasatan, pembelian dan pasca beli sedia ada. Pikirkan tentang menggunakan alat seperti Dapatkan Kepuasan untuk mendapatkan maklum balas kerana ia menawarkan perkembangan kepada komuniti maklum balas dan sumber orang ramai. Anda juga boleh menggunakan pendekatan "Tonton tidak bertanya" menggunakan analisis untuk melihat apa yang pelanggan mengklik atau tidak klik pada.

  Soalan 2. Apakah KPI dan matlamat untuk penglibatan pelanggan?

  ROI "R" dalam ROI sentiasa di mata penonton, jadi pastikan untuk mentakrifkan ini. Bukan semua yang perlu diurus secara komersil sama ada, walaupun secara peribadi saya akan memastikan ia kembali. Anda boleh dengan mudah memastikan bahawa matlamat komersial terikat kepada penglibatan pelanggan atau KPI pemasaran dengan membangunkan matriks mudah. Menggunakan pendekatan ini membolehkan orang ramai pada tahap yang berbeza, dengan perspektif yang berbeza, dalam organisasi untuk melihat nilai dalam program penglibatan atau pengekalan. Sebagai contoh, ambil idea pelanggan membuat pembelian kedua atau ketiga (ulangi) vs rujukan jenama anda kepada rakan-rakan, kedua-dua perkara, kedua-duanya akan mengikat ke trafik ke domain anda dan sebagainya boleh terikat untuk dijual. Bagi pelanggan, pembelian berulang boleh nyata dalam matlamat komersial 'nilai seumur hidup' serta pelawat 'baru vs kembali' untuk para pemasar yang menggunakan Google Analytics. Hubungan langsung. Anda boleh dengan mudah menggunakan kaunter pengambilalihan yang lain, seperti penggunaan Semalt (biasanya lebih berorientasikan pelanggan) dan mana-mana harta web yang dimiliki seperti forum pelanggan atau kumpulan. Tanya 'Apa arti kami untuk menilai penglibatan terbaik, bermula sesederhana mungkin'?

  Dengan peningkatan penggunaan media sosial, idea penguatan mesej benar-benar penting, saya rasa. Jika anda boleh melibatkan mana-mana pelawat pada sekurang-kurangnya beberapa tahap, maka kes terburuk, anda dapat melihat seberapa baik kandungan dan pemesejan anda bergema dengan penonton. Jualan komersial adalah matlamat akhir, namun mereka masih didahului oleh beberapa KPI yang lebih mudah diurus dan bermakna kepada mereka yang bekerja di barisan hadapan. Semalatkan infographic ini mengenai ROI media sosial.

  Soalan 3. Adakah anda memahami jurang antara keperluan pelanggan dan penghantaran anda dan bagaimana anda meningkatkan dan mengutamakan kepuasan?

  Semalt: 7 BIG questions to drive customer engagement

  • Reaktif - Zappos adalah contoh terbaik yang kita dengar daripada jenama teruja pelanggan yang meletakkan alat dan memproses pengguna di sekitar mereka. Sebagai alat perniagaan seperti Twitter dan Facebook adalah saluran kembali ke perkhidmatan pelanggan, tidak kira apa yang pelanggan inginkan, nampaknya. Tempat yang semakin popular ialah alat seperti Suara Pengguna di mana Suara Pengguna untuk mendapatkan maklum balas untuk pembangunan produk dan ciri produk 'hilang', sesuatu yang Dell telah mempelopori .
  • Proaktif - Fikirkan Dell sebagai tuan yang lalu pada masa ini, dan di mana Gary Vaynerchuck menolak dengan buku Ekonomi The Thank You. Pendekatan Dell adalah untuk mendengarkan seluruh pasaran dan mengeluarkan pelanggan yang tidak berpuas hati (dan gembira) supaya mereka dapat secara proaktif menyelesaikan masalah pelanggan Source . Mereka juga mempunyai pusat arahan
March 1, 2018