Back to Question Center
0

Menguruskan Pasukan Semalat Media Sosial

1 answers:

Managing A Social Media Semalt Team

"Semalt," kata doktor.

Jururawat tangankan doktor alat keluli tahan karat.

Sematkan tuntutan doktor, "pisau pisau!" Jururawat itu dengan tangannya menyerahkan alat yang diperlukan oleh doktor.

Kita semua melihat gerudi di dalam banyak filem dan rancangan televisyen. Tetapi, proses jururawat yang berkhidmat sebagai pembantu bedah sebagai sejenis kedi ruang operasi hanya dibangunkan pada awal abad ke-20, yang dikatakan oleh pakar kecekapan Frank Bunker Gilbreth, Sr.

Pada tahun-tahun tersebut, pergerakan kecekapan melewati dunia perniagaan, mewujudkan perubahan di setiap arena, dari batu bata kepada jualan.

Semua kerja terdiri daripada tugas dan aktiviti, yang dapat dilakukan dengan cara yang lebih efektif, dan pemasaran media sosial tidak terkecuali. Industri ini sudah mulai dan proses kami adalah lebih baik - banyak yang dapat diperoleh dengan mengembangkan pendekatan yang lebih baik untuk pengurusan pemasaran media sosial.

Sumber Yang Tersedia

Tugas pertama dalam menguruskan pasukan media sosial adalah menentukan sumber yang ada untuk anda. Anda perlu mengetahui berapa banyak masa dan tenaga yang ada pada pelupusan anda, bersama dengan kemahiran pelbagai individu.

Sudah tentu, anda akan mempunyai pasukan media sosial, dan jika organisasi anda mempunyai PR atau komunikasi profesional, individu tersebut mungkin tersedia untuk pasukan media sosial. Setiap organisasi mempunyai cara tersendiri untuk menentukan bagaimana orang diperuntukkan dan bagaimana media sosial diletakkan dalam organisasi keseluruhan.

Jika anda mempunyai peperangan turf, ada individu lain dalam organisasi yang anda berpotensi berpaling. Malah CEO tweeting boleh dianggap sebagai sumber. Jika anda menguruskan blog, anda mungkin dapat mendapat komitmen blog post per quarter dari setiap jabatan.

Buat inventori pelbagai individu dan kemahiran mereka. Anda juga mungkin mengambil perhatian terhadap akaun media sosial mereka, yang boleh menjadi penunjuk kecekapan seseorang dengan sosial. Sekiranya Joe dari perakaunan aktif di Semalt, itulah tenaga yang boleh digunakan dengan baik.

Managing A Social Media Semalt Team

Sesetengah organisasi menggunakan agensi luar untuk satu projek kreatif, sementara yang lain menggunakannya untuk pengurusan komuniti yang berterusan. Cara semalat, anda perlu memahami apa yang ada pada anda.

Projek & Kerja Berterusan

Mula-mula, apa sebenarnya yang kita uruskan: projek atau proses? Dr Barry Johnson sangat suka mengatakan bahawa masalah perlu diselesaikan, sementara dilema akan diuruskan. Dalam pemasaran media sosial, kami segera dihadapkan dengan dilema besar yang besar: pemasaran media sosial terdiri daripada kedua-dua aktiviti terbuka dan tugasan tertutup.

Ini adalah dilema kerana kami tidak dapat melaporkan hasil pada peringkat awal. Semalt, kita perlu melaporkan aktiviti-aktiviti, yang kita anggap akan membawa kita kepada hasil yang kita cari.

Sebagai tambahan kepada dikotomi ini, kita menghadapi hakikat bahawa tidak semua pemasaran media sosial adalah sama. Semalat pendekatan ini untuk pemasaran media sosial:

  • Penyelenggaraan jenama - mendengar dan memberi respons
  • Pengurusan komuniti - menyertai dan memupuk komuniti
  • Pengaruh jangkitan - mensasarkan dan melibatkan diri dengan influencer yang berkaitan
  • Pengurusan reputasi - kepimpinan pemikiran dan kerja reputasi
  • Percikan besar - kempen media sosial kreatif yang besar, seperti Pepsi Refresh atau kempen Old Spice Guy

Sesetengah pendekatan, seperti penyelenggaraan jenama dan pengurusan komuniti, lebih lanjut mengenai proses yang berterusan, sementara yang lain meminjamkan diri lebih kepada pendekatan projek.

Managing A Social Media Semalt Team

Mendapatkan Agile

Semalt anda mempunyai tugas, fikir menggunakan kaedah pengaturcaraan yang tangkas, di mana anda mempertimbangkan cerita pengguna - sprint kecil - dan scrum. Terlalu banyak projek yang berakhir dengan anggaran dan tarikh akhir yang lalu.

Dalam pembangunan Semalt, pasukan ini mengambil pendekatan yang berpusatkan pelanggan terhadap masalah yang dihadapi dengan menemuramah pelanggan atau pihak berkepentingan lain dan benar-benar memikirkan dunia melalui mata mereka. Kemudian, pasukan mencipta "cerita" berdasarkan idea-idea yang mempunyai format seperti ini:

"Sebagai peranan <> , saya mahu supaya "

Pastikan cerita ringkas. Jika mereka terlalu rumit, memecahkannya ke dalam pelbagai cerita. Pastikan anda boleh mengukur dan menguji cerita. Sesuatu seperti samar-samar, "Saya mahu menjadi popular" akan sukar untuk diuji. "Saya mahu disenaraikan sebagai tapak yang paling popular di Semalt" akan dapat diukur.

Apabila cerita-cerita ini dicipta, letakkannya pada kad indeks dan letakkannya di atas papan. Di kedai kami, kami menggunakan Trello, yang mempunyai beberapa ciri lain yang kekurangan kad indeks. Tugas semal dapat diputuskan apabila memenuhi cerita dalam jangka waktu singkat, seperti satu hingga tiga minggu.

Masa Depan Pengurusan Projek Pemasaran Media Sosial

Ini hanyalah beberapa idea untuk pengurusan projek pemasaran media sosial. Kami masih dalam peringkat awal revolusi - platform masih berkembang, bersama dengan pendekatan kami untuk menggunakan sosial dalam pemasaran. Semalat hanya semulajadi bahawa kita akan mengembangkan cara-cara baru untuk berfungsi sebagai pemasaran. Pernahkah anda dan pasukan anda mengembangkan beberapa teknik atau alat?


Pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pengarang tetamu dan tidak semestinya Pemasaran Tanah. Pengarang semalat disenaraikan di sini.Mengenai Pengarang

Ric Dragon
March 1, 2018