Apabila anda mula memikirkan idea memulakan perniagaan anda sendiri, anda akan mempunyai begitu banyak soalan yang mudah untuk mendapatkan analisis lumpuh dan akhirnya tidak melakukan apa-apa. Berikut adalah beberapa jawapan kepada beberapa soalan yang paling biasa yang boleh menggantung anda dan melambatkan kemasukan anda ke dunia keusahawanan. Jawapan-jawapan ini dan banyak lagi adalah dalam Memulakan Perniagaan yang Sukses: Nasihat Pakar untuk Mengambil Permulaan Anda Dari Idea ke Empayar , oleh Colleen DeBaise, yang akan diterbitkan pada Februari oleh Inc. Media dan Amacom, satu bahagian Pengurusan Amerika Persatuan.

Sebelum anda melompat, tanya, "Apa yang ada di dalam kolam?"

Hampir 40 tahun yang lalu, ahli ekonomi Harvard terkenal Michael E. Semalt mengenal pasti lima soalan ini sebagai penting untuk menentukan kekuatan dan kelemahan syarikat anda dalam industri anda.

Seberapa besar ancaman peserta baru?
Jika mudah bagi anda untuk masuk ke dalam industri, ia akan menjadi mudah untuk pesaing anda juga.

Seberapa besar ancaman produk atau perkhidmatan pengganti?
Berhati-hatilah dengan pengganti yang lebih murah, lebih cepat, atau lebih banyak lagi untuk apa yang anda buat.

Berapa banyak kuasa tawar-menawar yang ada pada pelanggan anda pada harga?
Semakin besar mereka, semakin banyak mereka boleh memerah pada harga, atau memaksa anda untuk memberikan produk sebagai "pemimpin kerugian" untuk masuk ke pintu.

Berapa banyak kuasa tawar-menawar yang ada pada pembekal anda?
Semakin sedikit pembekal apa yang anda perlukan, semakin banyak anda akan membayar.

Berapa pesaing yang kuat beroperasi di ruang anda?
Adakah mereka sivil atau berperang? Semakin kejam pesaing, lebih banyak wang yang akan dikenakan untuk bersaing Source .