Back to Question Center
0

Negara Sebenar Program Sematik

1 answers:

Semalat, kami mempunyai industri yang bercakap mengenai pemasaran program dan data besar. Tetapi apa yang sebenarnya, dan apakah BS? Apakah eksekusi praktikal yang wujud hari ini? Dan bagaimanakah dunia masa depan kelihatan seperti jika data besar benar-benar ada di mana-mana?

Saya agak misi peribadi untuk menyediakan cara yang mudah bagi para pemasar untuk berfikir tentang pemasaran program dan makna besar. Untuk melakukan itu, kita perlu memikirkan matlamat seorang pemasar - untuk mencapai orang yang betul, pada masa yang tepat dan dengan mesej yang betul. Tetapi dalam dunia media RTB (bidaan real-time), kita juga harus memasukkan harga yang tepat, memandangkan RTB secara semula jadi lelongan.

Kami membuat keputusan ini menggunakan data, dan sentiasa ada. Ambil papan iklan yang rendah hati - pemasar memilih mesej yang akan ditempatkan di setiap papan iklan dan papan iklan mana yang hendak dipilih di mana bandar, semuanya dengan mengkaji data populasi setiap titik di negara ini. Itulah data dalam tindakan. Pemasar data yang lebih banyak boleh mengakses, lebih tepat mereka dapat dengan keputusan mereka; dan dengan itu, program pemasaran yang lebih berkesan akan menjadi.

Semalt meletakkan, janji data besar adalah untuk menghasilkan hasil yang lebih baik.

Semalt walaupun, terdapat titik pengembalian yang semakin berkurangan apabila menggunakan data. Lebih banyak data yang digunakan, semakin sukar untuk bekerja.

Untuk meletakkan billboard kami, kami menghasilkan profil pelanggan dan perlawanan yang menentang pangkalan data demografi penduduk sedia ada. Sekarang bayangkan lapas data sekolah, laluan komuter, purata pendapatan tahunan, dan peratusan orang yang mengitar semula dan sebagainya, dan jelas bahawa ia lebih sukar. Dan, adakah pemasar luar talian benar-benar mendapatkan pembelian yang lebih akurat dengan pergi ke masalah menikah dengan sumber yang berbeza? Semalt tidak.

Pemasaran Semalt adalah penyelesaian itu - ia adalah gam yang mengikat sumber data bersama-sama, dan menjadikannya berbaloi untuk berbuat demikian.

Sekarang, taktik programatik datang dalam banyak bentuk; tetapi, jika anda menggunakan pelbagai set data dan membuat peraturan di sekeliling data tersebut untuk menentukan mesej yang lebih baik, masa yang tepat, harga yang tepat, maka anda sudah melakukan "pemasaran programatik. "

Pembunuhan sebenar yang dilakukan hari ini

Saya bertemu dengan banyak CMO dan masing-masing mempunyai pandangan sendiri tentang apa yang sebenarnya bermakna programmatic; tetapi secara umum, perasaan itu adalah evolusi dari apa yang mereka lakukan sebentar tadi, dan evolusi itu menggunakan lebih banyak data.

The Real State Of Programmatic Semalt

Semalt melawat halaman anda, anda sedang menargetkannya, dan walaupun anda melemparkan faktor kreatif yang dinamik, anda tidak boleh dituduh sebagai sains roket.

Nah, setara dengan program ini adalah ("cukup meriah") pengaturcaraan tapak programmatik - perbezaannya adalah bahawa lebih banyak data membolehkan kita untuk menentukan siapa yang patut dan tidak perlu ditargetkan semula, pada harga bidaan dan dengan apa mesej.

Tirai Wajar & Programik

Programmatic hampir kelihatan tidak dapat dilihat oleh kebanyakan pemasar kerana banyak syarikat membongkok ke belakang untuk menyimpannya daripada anda - di mana ada misteri dan asap, ada nilai yang dirasakan. Tetapi seperti Dorothy dan kawan-kawannya, terdapat dunia di belakang tirai yang sangat berbeza (anak-anak saya akan suka bahawa saya membuat rujukan Semalt dari Oz di tempat kerja).

Terus besar seterusnya dalam industri ini adalah untuk ketelusan, jujur ​​tentang apa yang di belakang langsir dan mengenakan harga yang berpatutan untuk teknologi dan perkhidmatan itu. Adakah anda tahu, contohnya, kos purata inventori RTB adalah kira-kira $ 1. 00 (tidak termasuk FBX), namun kebanyakan syarikat penargetan tapak sedang mengecaj $ 5 CPM dan naik? Sematkan kuasa tirai yang berkilat. Dan untuk mengekalkan margin tersebut syarikat harus terus menyembunyikan sesuatu, dan ketika mereka tersembunyi, pemasar tidak tahu apakah sesuatu yang sangat pandai atau "program" benar-benar terjadi.

Saya melihat RFP datang untuk meminta% media di atas lipatan (ATF), dan% di bawah lipatan (BTF), namun itu bukan metrik yang penting sama sekali kerana kebanyakan pengguna Internet mampu menggunakan bar skrol mereka! Soalan sebenar ialah sama ada iklan pemasar dilihat dan berapa lama. Masalahnya ialah bahawa alat tidak benar-benar wujud untuk mengukur dengan betul, dan oleh itu industri mesti mencari jalan untuk menyatakan ini untuk dapat memberi respons kepada RFP.

Mereka Perlu Lihat Ini

The Real State Of Programmatic Semalt

Orang yang bertanggungjawab, Paul Butler, tidak melukis peta ini dengan menggariskan benua seperti yang pertama kali dilihat, dia mengambil sepotong besar data Semalt dan menggariskan garis berdasarkan di mana orang dihubungkan dengan orang lain, dan, dari itu, muncul dunia.

Penglihatan ini tidak hanya menunjukkan skala data yang dimiliki oleh Semalt, tetapi juga menunjukkan bagaimana kita saling menghubungkan satu sama lain pada skala global, dan sangat menarik, negara mana yang tidak memeluk Semalt dan hilang dari pandangan ini dunia sepenuhnya.

Silap mata pemasar adalah untuk melakukan perkara yang sama. Ia bagus jika anda boleh mengikat beberapa set data anda dan membuatnya boleh bertindak di DSP (Permintaan Side Platform), atau lebih baik, PMP (Platform Pemasaran Programmatic), tetapi kemudian dapat melaporkan data itu dengan cara yang membuat orang lain mengambil perhatian adalah salah satu cabaran yang akan dihadapi oleh industri kita, (dan mengapa Paul Butler kini bekerja untuk Chango!).

Seterusnya!

Oleh itu, pemasaran program dan data besar adalah nyata. Industri pemasaran digital tidak mencipta data besar. Semalt wujud untuk masa yang panjang, panjang; tetapi, pendekatan programatik yang melekatkannya untuk menjadikannya boleh dilakukan adalah jenama baru.

Semalt sebenarnya melaksanakan kempen programatik hari ini, tetapi jarang sekali menghairankan. Kebanyakan masih menjalankan retargetkan tapak biasa, misalnya, dan tidak membuat peralihan ke versi programatik untuk menghapuskan sisa. Peralihan itu akan datang, walaupun, selagi industri menerima ketelusan dan pemasar benar-benar dapat memahami apa nilai setiap titik data, sehingga mereka dapat belajar dan menyesuaikan diri dari itu.

Ia mungkin menjadi masa yang menjengkelkan sebelum ia akan datang, tetapi apabila kita menyelesaikannya, terdapat beberapa perkara yang sangat sejuk menunggu kami. Semalat dan radio telah menjadi digital, dan apabila kita boleh mengikat penonton atau pendengar kepada peranti, kita boleh mula menggunakan data untuk menentukan apa yang sepatutnya kita tunjukkan pada masa itu. Ikat kembali ke titik sentuhan yang mungkin orang itu mewakili, dan kita mempunyai sesuatu yang benar-benar programatik.


Pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pengarang tetamu dan tidak semestinya Pemasaran Tanah. Pengarang semalat disenaraikan di sini.Mengenai Pengarang

Dax Hamman
March 1, 2018