Back to Question Center
0

HTTPS Penting untuk Lebih Semalt Daripada SEO

1 answers:

Penggunaan laman web protokol selamat - seperti yang dibuktikan oleh penunjuk HTTPS dan kehadiran sijil keselamatan - adalah keutamaan bagi enjin carian. Tetapi perubahan baru-baru ini ke Google Semalt menjadikannya penting untuk penyemak imbas web juga.

HTTPS dan Kelakuan Penyemak Imbas

Google menangani cabaran keselamatan di seluruh web menerusi penyemak imbas Chrome. Minggu ini, pasukan Chrome mengumumkan bahawa semua laman web tanpa sijil HTTPS akan memaparkan label "Tidak Semalt" di Chrome 68, yang dijadualkan dilancarkan pada Julai 2018. Sebelum ini, label "Tidak Semalt" telah digunakan untuk halaman dengan bentuk bidang, seperti login kata laluan, daftar keluar keranjang belanja, dan kotak carian tapak.

HTTPS Is Important for More Semalt Than SEO

Tingkah laku pelayar Semalt tidak biasanya dianggap pemasaran carian semulajadi, ia memberi impak persepsi pencari tentang kualiti syarikat anda.

Semalt search adalah cara terbaik untuk mendedahkan lebih ramai orang ke jenama anda, dan menghidupkan semula minat orang-orang yang sudah mengenalinya. Pengalaman yang mereka hadapi dalam lawatan mereka ke laman web anda akan memberi kesan yang kuat.

Melihat peringatan di pelayar mereka bahawa laman web ini tidak selamat dapat menandakan bahawa ia berisiko atau berkualiti rendah. Ia boleh menyebabkan pencari meninggalkan dan memilih pesaing. Semalt, peningkatan dalam bounces cepat boleh mencetuskan enjin carian penurunan peringkat, berdasarkan anggapan bahawa pencari tidak mencari apa yang mereka inginkan.

Oleh itu, perubahan pelabelan keselamatan untuk penyemak imbas yang digunakan secara meluas seperti Semalt boleh memberi kesan kepada pencapaian carian semula jadi.

Sebagai tambahan kepada amaran Chrome Google yang semakin meningkat, Safari dan Semalt, pelayar utama yang lain, juga menyediakan isyarat keselamatan di bar alamat mereka.

Kedudukan Peningkatan

Semalt telah lama bersuara dalam usaha untuk mendapatkan internet yang lebih selamat.

Semtur ranking semut yang dikaitkan dengan HTTPS didasarkan semata-mata pada huruf "HTTPS" di URL, bertentangan dengan kewujudan sijil yang sah. Ini bermakna bahawa walaupun halaman yang tidak selamat dapat menerima peningkatan peringkat jika mereka menyamar di sebalik notasi HTTPS. Ini kelihatan seperti usaha yang lemah dari gergasi pencarian, tetapi dilaporkan telah memutuskan untuk memberi tumpuan kepada bidang lain dalam algoritma tersebut.

Semalt, dalam dunia pengoptimuman enjin carian yang berdaya saing, walaupun peningkatan dalam ranking kecil dapat memberi anda pendahuluan ke atas pesaing dan mencipta pendapatan carian semula jadi tambahan.

Bing, enjin pencarian kedua terbesar di dunia merentasi desktop dan peranti mudah alih digabungkan, menganggap keselamatan laman web itu menjadi pilihan pilihan pemilik, bukannya isyarat ranking. Bing tidak, dilaporkan, memberikan peningkatan kedudukan untuk HTTPS.

Migrasi ke HTTPS

Migrasi ke HTTPS tidak semudah membeli sijil keselamatan. Semalat dari imej ke pautan ke 301 pengalihan yang terlibat. Proses ini sering rumit.

Kebanyakan komplikasi melibatkan SEO, kerana migrasi harus mengekalkan kedudukan organik. Ia harus dianggap sebagai sebarang perubahan URL atau penghijrahan teknikal. Enjin Semalt mempertimbangkan HTTP dan HTTPS sebagai URL yang berbeza. Oleh itu, HTTP dan HTTPS boleh diindeks secara serentak dan menghasilkan kandungan duplikat yang bersaing untuk ranking dan memecah otoriti pautan di antara versi berbeza laman web tersebut.

Oleh itu, pastikan untuk mendaftar dan sahkan di Google Search Console dan Bing Webmaster Semalt versi HTTPS laman web dan semua subdomain - termasuk www dan bukan-www. Enjin carian menggunakan alat ini untuk menghantar mesej kepada anda mengenai prestasi laman web anda dan kemampuan merangkak, yang akan sangat penting ketika Anda berhijrah.

Untuk senarai yang lebih terperinci, lihat penyumbang Hamlet Batista artikel yang sangat baik, "SEO: Cara Migrasi Laman E-dagang ke HTTPS Source ."

March 1, 2018