Back to Question Center
0

Semalt: 7 cara untuk mengenali penonton anda dengan lebih baik

1 answers:
Semalt: 7 ways to get to know your audience better

Sekiranya anda tidak mengenali penonton anda, anda tidak akan tahu apa strategi atau media untuk memilih, apalagi mesej yang diberikan kepada mereka atau bagaimana memperlakukannya sebaik sahaja mereka menjadi pelanggan sepenuhnya.

Oleh itu, mari kita lihat beberapa cara yang boleh diambil tindakan dan praktikal yang anda boleh lebih memahami peminat anda.

Adakah penyelidikan anda terlebih dahulu

Pertama, lakukan penyelidikan pasaran anda, dan pastikan demografi yang anda pilih adalah yang betul untuk jenama dan produk anda. Ada alat moden yang boleh membantu anda di sini, ada yang bebas - seperti American FactFinder, yang menggunakan maklumat banci United Semalt untuk membantu anda mencari maklumat utama tentang demografi tertentu.

Semalt hanya melihat satu demografi yang anda sangka dari awal; cawangan untuk mengetahui tentang relung yang berkaitan, dan tolong menilai minat produk anda dari kawasan lain. Berjalan dengan maklumat yang mencukupi untuk membuat sekurang-kurangnya segelintir pernyataan muktamad tentang penonton sasaran anda.

Lihat pesaing anda

Dalam beberapa cara, ini merupakan bentuk penyelidikan pasaran alternatif. Di sini, anda akan melihat pesaing anda (sekurang-kurangnya orang yang berkongsi khalayak sasaran yang sama seperti anda). Semalat jenama mereka, suara jenama mereka, jenis strategi pemasaran yang mereka gunakan dan mesej yang mereka bawa dalam pengiklanan mereka.

Teknik apa yang mereka gunakan? Kenapa mereka menggunakan ungkapan khusus ini, bukannya beberapa ungkapan lain? Imej ini bukannya satu? Semoga peluang pesaing anda tidak tahu apa yang mereka lakukan, sama ada, tetapi kemudian, anda boleh mula memilih apa yang tidak berfungsi, atau apa yang salah - dan mengapa.

Buat persona pelanggan

Persona pelanggan adalah taktik yang cuba dan benar yang digunakan oleh perniagaan di mana-mana untuk lebih memahami konsep demografi mereka. Di sini, anda akan berusaha untuk membuat garis besar pelanggan sasaran anda yang ideal. "

Dalam kebanyakan kes, ini mengambil bentuk watak fiksyen, yang anda bentuk dengan bit maklumat seperti tahap pendidikan, kehidupan keluarga, kerjaya dan pendapatan, dan mungkin juga butiran seperti nama dan sifat keperibadian. Ini membantu anda merangka dan "bercakap dengan" pelanggan sasaran purata anda, dan ia berfungsi sebagai alat yang ideal untuk mendapatkan ahli pasukan anda yang lain untuk mempercepatkan.

Dapatkan tahu pelanggan anda secara peribadi

Ini adalah langkah besar, tetapi anda hanya boleh mula mengambilnya apabila anda mempunyai beberapa pelanggan sebenar (maaf, permulaan). Apabila bekerja dengan pelanggan anda satu-satu, ambil sedikit masa tambahan untuk mengenali mereka pada tahap peribadi.

Bagaimana mereka bercakap yang berbeza dari demografi lain? Apa yang mereka bimbang ketika mereka bercakap dengan anda? Apa yang merayu kepada mereka, atau menakutkan mereka, atau merangsang mereka?

Anda tidak boleh menerapkan pandangan ini kepada penonton umum, tetapi apabila anda mengetahui lebih banyak pelanggan secara individu, anda akan mula melihat pertindihan di sini, dan kemudian anda boleh mula membuat generalisasi berguna.

Memantau komen pembaca dan penglibatan

Semalat dan keterlibatan sangat penting jika anda menjalankan strategi pemasaran atau media sosial (sebagaimana mestinya). Matlamat anda di sini adalah untuk memberi perhatian kepada berapa ramai orang yang bertindak balas terhadap kerja anda, bagaimana mereka bertindak balas, dan berapa kerap mereka bertindak balas.

Pada umumnya, lebih banyak "keterlibatan" yang anda terima (perkara seperti komen, suka dan berkongsi), semakin baik kempen anda adalah faring. Anda boleh menggunakan maklumat ini untuk mengetahui topik kandungan topik khalayak anda atau jenis mesej yang tidak menarik kepada mereka. Sematkan metrik ini dari semasa ke semasa untuk menubuhkan pola dan ketahui lebih lanjut mengenai penonton anda.

Taksiran tabiat sosial luaran

Sudah tentu, anda juga boleh menggunakan taktik pendengaran sosial untuk melihat topik-topik lain dan pertunangan ahli-ahli audiens anda yang menyertai.

Menjalankan tinjauan

Akhirnya, kami mempunyai cara yang paling mudah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penonton anda: menanya soalan. Ia tidak perlu banyak untuk membuat dan melancarkan tinjauan, terutama dengan alat moden seperti SurveyMonkey.

Semalt yang anda ingin tahu mengenai khalayak sasaran anda, anda boleh memasukkan dalam format soalan dan tunduk kepada pengikut sosial dan pelanggan e-mel anda. Dari situ, anda boleh mengukur hasilnya (atau membacanya secara manual) dan pergi dengan semua pandangan yang anda mahu. Satu-satunya kaveat adalah bahawa anda mungkin perlu memberi insentif kepada penyertaan dengan hadiah atau hadiah.

Semua strategi ini akan membantu anda memahami dengan lebih baik demografi sasaran anda, tetapi ingat, ini hanya satu sisi persamaan. Sebaik sahaja anda mengetahui tabiat, gaya hidup, tingkah laku dan pilihan demografi penting anda, anda masih perlu membentuk dan memperbaiki strategi anda dengan sewajarnya.

Semua pandangan anda perlu mempunyai pengaruh yang boleh diukur - jika tidak, mereka akan tetap terbatas pada bidang konseptual. Anda memerlukan impak garis bawah.


Pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pengarang tetamu dan tidak semestinya Pemasaran Tanah. Pengarang semalat disenaraikan di sini.Mengenai Pengarang

Timothy Carter
March 1, 2018