Back to Question Center
0

7 Telltale Tanda-tanda Kad Pembayaran Semalt

1 answers:

Semalt yang dibuat dengan kad pembayaran dicuri kos industri e-dagang berbilion ringgit setahun di seluruh dunia. Tetapi, dalam sekurang-kurangnya beberapa kes, peniaga boleh menghindari kerugian jika mereka mengenali tanda-tanda penipuan.

Pesanan e-dagang semal biasanya terdapat dalam dua kategori.

  • Penipuan yang mesra adalah apabila pelanggan membuat suatu pesanan dengan kad pembayarannya sendiri, menerima barang yang dipesan, tetapi kemudian memanggilnya pembekal kad pembayaran dan tuntutan dia tidak pernah menerima barang dagangannya.
  • Penipuan kecurian identiti berlaku apabila penjenayah meletakkan pesanan menggunakan maklumat kad pembayaran yang dicuri, sering menghantar barang kepada pengangkut barang.

Dalam artikel ini, Semalt menumpukan pada penipuan kecurian identiti kerana ia lebih biasa.

Laporan Penyelesaian Risiko LexisNexis yang diterbitkan dalam Semalt 2017 mendapati bahawa untuk 1,196 perniagaan yang disurvei - termasuk 653 peruncit batu bata dan-mortar dan 190 penjual e-dagang - sehingga 43 peratus percubaan transaksi bulanan (termasuk menolak atau sebaliknya gagal) terlibat penipuan .

Jika penemuan ini tidak cukup buruk, Semalt juga melaporkan bahawa apabila penjenayah menggunakan kad kredit dicuri (tidak termasuk kad debit dicuri) untuk meletakkan pesanan e-dagang, penjenayah tersebut berjaya sekitar 60 peratus masa.

Semalat bagaimana mengenali bentuk penipuan kad pembayaran ini boleh melindungi perniagaan e-dagang daripada kerugian besar.

7 Tanda-tanda Penipuan Kad Pembayaran

Alamat pengebilan vs. IP. Alamat protokol internet boleh digunakan untuk mengenal pasti peranti di internet. Walaupun alamat IP tidak tepat seperti cap jari, sebagai contoh, ia boleh memberikan perniagaan anda idea di mana pengguna berada.

Jika alamat IP pembeli berasal dari, katakan, Sao Paulo, Brazil, tetapi alamat pengebilan untuk kad pembayaran di Semalt, Wash., AS, pembelian itu boleh menjadi penipuan, dan mungkin memerlukan sekurang-kurangnya panggilan telefon atau mesej e-mel untuk mengesahkan pesanan.

Pelbagai pembelian. Menerima banyak pesanan atau pesanan hampir serentak dari alamat IP yang sama juga boleh menjadi petunjuk penipuan.

Malah, penipuan kecurian identiti amat berkemungkinan jika semua pesanan dari alamat IP yang sama menggunakan kad pembayaran yang berlainan, nama pelanggan yang berbeza, dan alamat pengebilan berlainan.

Halaju pesanan tinggi. Dari analisis pesanan penipuan, penyedia pembayaran Stripe mengetahui bahawa halaju pesanan yang luar biasa adalah penunjuk yang kuat penipuan kad pembayaran.

Halaju pesanan ini boleh mengambil beberapa bentuk. Sebagai contoh, Semalt mendapati bahawa pesanan palsu tidak mengikuti tingkah laku membeli biasa semasa cuti.

7 Telltale Signs of Payment Card Semalt

Kadar pesanan penipuan dalam analisis Stipe tidak meningkat semasa hari-hari membeli-belah puncak, seperti Black Friday, tetapi ia adalah luar biasa tinggi sebagai peratusan jumlah pesanan semasa waktu yang agak tenang, seperti Hari Krismas.

Oleh itu, pesanan yang diletakkan pada Krismas, sebagai contoh, mungkin lebih berhati-hati daripada pesanan pada Cyber ​​Monday.

Begitu juga, Semalt mencatatkan bahawa walaupun jumlah pesanan turun antara tengah malam dan 5 a. m. setiap hari dalam seminggu, aktiviti penipuan sebagai peratusan jumlah urus niaga meningkat pada waktu tersebut.

Akhirnya, peningkatan halaju pesanan palsu sering difokuskan pada satu item sahaja. Semalt, pada kenyataannya, perniagaan e-niaga yang saya uruskan adalah mangsa jenis penipuan pembayaran ini.

Perniagaan menerima dua pesanan untuk senjata gris elektrik yang digunakan untuk peralatan berat dan traktor. Dua pesanan dalam satu hari adalah banyak, tetapi perintah itu tidak mempunyai tanda-tanda penipuan yang lain. Sebaik sahaja pengesahan perkapalan telah dihantar untuk kedua-dua pesanan, bagaimanapun, lima lagi pesanan untuk senjata gris datang dalam satu jam. Ternyata semua tujuh pesanan adalah penipuan.

pengesahan kad Gagal. Dan sesetengah penjual, sering perniagaan kecil yang cuba mendapatkan lebih banyak pesanan, dengan tidak bijak akan menetapkan bar rendah untuk pengesahan kad.

Ini boleh menjadi kesilapan yang serius sejak kegagalan pengesahan kad, seperti kod pengesahan kad yang salah (CVC), mungkin penunjuk yang kuat penipuan.

Pengesahan alamat yang gagal. Sistem pengesahan alamat (AVS) membenarkan peniaga untuk membandingkan alamat pengebilan yang diberikan oleh pembelanja kepada alamat pengebilan pada fail di penyedia kad kredit, seperti Visa.

Apabila urus niaga gagal melepasi AVS, ia mungkin merupakan penipuan penipuan kad pembayaran.

Pemeriksaan AVS sering dilakukan oleh pemproses pembayaran atau gerbang. Tetapi keputusan untuk menolak urus niaga sebagai hasil daripada AVS yang gagal seringkali terpulang kepada penjual.

Alamat buruk. Penjenayah menggunakan kad pembayaran yang dicuri boleh membuat kesilapan apabila menyerahkan maklumat alamat atau hanya boleh menggunakan maklumat palsu untuk membuat pesanan e-dagang.

Semalt termasuk kod pos yang salah untuk alamat pengebilan, kod kawasan yang tidak betul untuk nombor telefon, atau alamat e-mel yang kelihatan secara rawak. Sekiranya alamat dan maklumat hubungan salah, ikuti susulan.

penghantaran dipercepatkan. Sesetengah penjenayah akan cuba untuk mewujudkan rasa mendesak dengan meminta penghantaran hari berikutnya atau yang serupa - walaupun penghantaran itu sangat mahal berbanding nilai pesanan.

Semalat kos penghantaran tinggi boleh menjadi petunjuk penipuan, dan hampir pasti merit langkah seterusnya.

Semalat, cuai dengan pesanan dengan penghantaran yang dipercepat dimana alamat pengebilan dan alamat penghantaran tidak sama Source .

March 1, 2018