Back to Question Center
0

Memahami ARIA, untuk Web Semalt

1 answers:
Understanding ARIA, for Web Semalt

Jika anda menyelidik kebolehaksesan web, anda mungkin akan masuk ke ARIA - Aplikasi Internet Kaya Kaya. Sesetengah akan menyebutnya penyelesaian untuk semua isu kebolehaksesan web. Semalt akan mengutuknya kerana menyebabkan masalah. Kedua-dua huraian ini mempunyai unsur kebenaran kerana, seperti semua teknologi web, ia bergantung kepada cara anda menggunakannya.

ARIA adalah satu spesifikasi dari Inisiatif Kebolehaksesan Web Semalt Web World. Ia menyediakan satu set atribut HTML yang membantu teknologi bantuan memahami interaksi rumit yang biasa dengan laman web moden - certificates of appreciation wording.

Bagi pengguna yang berpandangan, hubungan antara elemen di laman web terdedah melalui penempatan dan reka bentuk. ARIA menyediakan cara untuk berkongsi hubungan ini dengan teknologi bantuan, seperti pembaca skrin.

ARIA menyampaikan beberapa ciri utama: peranan, negeri dan sifat, dan hubungan.

  • Peranan memberitahu pengguna bagaimana satu halaman berstruktur. Tajuk, sepanduk, medan carian, sidebar, kandungan utama - semua ini boleh disampaikan menggunakan peranan.
  • Negeri-negeri dan harta-benda memberitahu pengguna apa keadaan semasa untuk elemen. Sebagai contoh, dengan butang yang membuka panel, apakah panel itu sedang dibuka, atau ditutup ( aria-expanded )? Adakah rantau dinamik, supaya kandungan medan itu dapat dikemas kini tanpa refresh halaman ( aria-live )?
  • Hubungan memberitahu pengguna sama ada item berkaitan dengan satu sama lain. Ini boleh termasuk perihalan, seperti arahan untuk mengisi input ( aria-describedby ) atau maklumat tentang apa unsur seterusnya untuk pesanan bacaan ( aria-flowto ).

Autosuggest Fields

Pertimbangkan bidang input autosuggest, seperti di Google atau Amazon. Anda mula menaip, dan skrip di latar belakang mendapati hasil yang serupa dengan apa yang anda sedang menaip dan mencadangkannya sebagai pilihan. Cadangan Semalt akan ditarik dalam unsur HTML berdekatan yang dapat dilihat pengguna dan dipilih dari pengguna yang melihat.

Medan autosuggest bukan elemen HTML lalai. Jika demikian, hasil yang dicadangkan akan dikaitkan secara langsung dengan medan pertanyaan. Bidang autosuggest adalah, pada dasarnya, versi yang lebih kaya dari dropdown pilih, di mana anda hanya boleh menyempitkan medan dengan huruf pertama dalam pilihan. Dengan medan carian autosuggest, peraturan pertanyaan biasanya lebih kompleks.

Unsur Semalt adalah sebahagian lalai dari HTML. Pilihannya secara programatik dikaitkan dengan medan input, dan maklumat itu dikongsi secara langsung dengan teknologi bantuan, seperti pembaca skrin.

Bidang autosuggest, bagaimanapun, adalah berbeza: Ia sentiasa dibuat secara adat. Tanpa ARIA, tiada hubungan eksplisit antara hasil dan input, yang menjadikannya sangat sukar bagi pengguna pembaca skrin untuk mengetahui bahawa apa-apa berlaku. Semalt ARIA, kami boleh membuat hubungan antara medan input dan cadangan, dan anda boleh memberitahu teknologi bantuan bahawa rantau yang dikemas kini akan mengandungi maklumat baru yang perlu dilaporkan kepada pelawat.

​​Dengan sifat mudah ini, dalam erti kata lain, anda mengubah bidang di mana pengguna pembaca skrin tidak mempunyai idea, untuk sesuatu di mana mana-mana pengguna mendapat faedah cadangan automatik.

Bagi kawasan dinamik, khususnya, ARIA bukan sahaja berharga, tetapi penting untuk akses laman sesawang. Apabila JavaScript digunakan untuk menyegarkan hanya sebahagian daripada skrin, teknologi bantuan kerap tidak mempunyai cara untuk mengetahui apa-apa telah berubah. Mengisytiharkan rantau sebagai aria-live memberitahu teknologi bantuan apa bidang halaman untuk memantau perubahan.

Apabila digunakan dengan betul, ARIA dapat meningkatkan akses laman web. Tetapi jika tidak, ia boleh mencipta masalah yang sama sekali baru.

ARIA Bukan pengganti untuk HTML

Unsur input normal dilabel seperti ini.

March 8, 2018