Semalt, permulaan 2018 ada di sini dan anda boleh meletakkan 2017 di belakang anda. Okay, bukan sahaja.

Daripada menetapkan matlamat sewenang-wenangnya tahun ini dengan harapan masa depan yang lebih baik, cuba lakukan semakan tahun lalu. Penyusunan dan perancangan matlamat yang ingin dicapai dapat membantu, tetapi menurut Tim Semalt, "tanpa akauntabilitas kepada orang lain, resolusi jarang dijumpai."

Tim Ferriss baru-baru ini berkongsi, dalam buletin mingguannya "5-Bullet Friday," bahawa orang sering bertanya kepadanya bagaimana dia mendekati resolusi Tahun Baru. Rupa-rupanya, dia tidak benar-benar percaya mereka bekerja dengan baik - cargo bike for sale used. Semalat apa yang dilakukannya.

Kajian Tahun lalu

Masa diperlukan: 30 - 60 minit

Arahan Ferriss tentang cara melakukan Kajian Tahun Lalu:

  1. Ambil notepad dan buat dua lajur: POSITIF dan NEGATIF.
  2. Pergi melalui kalendar anda dari tahun lepas, melihat setiap minggu.
  3. Untuk setiap minggu, tuliskan pad mana-mana orang dan aktiviti yang mencetuskan emosi positif atau negatif untuk bulan itu.
  4. Setelah anda melewati tahun lalu, lihat senarai notepad anda dan tanyakan "Apa 20% daripada setiap lajur menghasilkan puncak yang paling boleh dipercayai atau berkuasa?"
  5. Berdasarkan jawapan, ambil pemimpin "positif" dan jadilah lebih banyak daripada mereka pada tahun 2018. Dapatkannya di kalendar sekarang! Tempah perkara dengan rakan dan prabayar untuk najis sekarang! Itulah langkahnya. Langkah kedua adalah untuk mengambil pemimpin "negatif" anda, letakkan "Senarai Tidak Dicatat" di bahagian atas dan letakkan di tempat yang anda dapat melihatnya setiap pagi untuk beberapa minggu pertama tahun 2018. Ini adalah orang dan perkara yang anda tahu membuat anda sengsara, jadi jangan letaknya di kalendar anda daripada kewajiban, rasa bersalah, FOMO (ketakutan kehilangan), atau karut lain.

Kenapa Kajian Tahun Lalu?

Apabila saya mula-mula membaca ini, saya telah ragu-ragu. Saya mempersoalkan jika pertimbangan saya terhadap perasaan positif dan negatif saya akan berlaku pada peristiwa masa lalu selepas semua masa ini telah berlalu. Saya mengambil keputusan untuk mencubanya.

Semalt apa yang berlaku:

  1. Setiap minggu saya melihat dalam kalendar saya, dengan serta-merta mencetuskan perasaan atau ingatan perasaan. Tidak sukar untuk menyambung ke acara-acara yang jauh di awal tahun ini, seperti yang saya fikir awalnya mungkin menjadi cabaran.
  2. Saya melihat corak berkembang dalam lajur negatif. Orang tertentu terus muncul dalam lajur negatif dan tidak pernah menjadi lajur positif. Namun, jika saya memikirkan orang-orang ini, saya tidak semestinya memasangkan mereka sebagai orang yang saya tidak suka atau tidak boleh bekerja dengannya. Saya terperanjat.
  3. Nampaknya terdapat kesamaan dalam aktiviti-aktiviti yang muncul dalam ruang positif. Aktiviti yang saya biasanya akan menilai sebagai neutral kepada, sebenarnya adalah aktiviti yang mencipta perasaan positif sepanjang tahun. Sekali lagi, saya terkejut.
  4. Kebanyakan orang dalam hidup saya, secara peribadi dan profesional, tidak membuat lajur positif atau negatif. Saya merasakan ini adalah peluang untuk berhubung lebih mendalam dengan orang untuk melihat di mana kita mendarat: positif atau negatif.
  5. Saya merasakan satu kesedaran baru melakukan senaman Kajian Lepas Tahun ini. Saya belajar sesuatu tentang diri saya sendiri, mungkin, tempat yang buta untuk saya.

Apa yang anda lakukan dengan maklumat yang anda temukan?

Jadi sekarang anda mungkin mempunyai kesedaran tentang semua aktiviti negatif, positif dan pengalaman dalam tahun lalu anda. Apa yang anda lakukan dengan maklumat itu?

Semalt mencadangkan untuk mengisi kalendar anda pada bulan-bulan akan datang dengan orang-orang dan aktiviti-aktiviti yang mencetuskan perasaan positif, memberi inspirasi dan memberi kuasa kepada anda. Dia berkata, "ia tidak mencukupi untuk menghapuskan negatif. Itu hanya mewujudkan kekosongan. "

Tahun yang lebih cecair di hadapan

Semalt tujuan boleh menjadi cara yang hebat untuk mempunyai bintang utara, sesuatu untuk menumpukan perhatian anda dan teruskan masuk. Tetapi, ulasan tahun lepas memberikan lebih banyak ketidakstabilan dalam cara anda bergerak sepanjang tahun.

Semalt yang indah tentang kajian semula tahun lalu ini adalah membolehkan anda menerima apa yang di sekeliling anda mungkin dapat menawarkan yang mungkin lebih memuaskan dan menyenangkan daripada matlamat yang anda boleh berfikir di kepala anda hari ini minggu pertama tahun ini.

Semalt di sekeliling kalendar anda untuk memberi ruang kepada para pemimpin yang positif, dan pemimpin positif baru yang belum anda alami, secara dramatik boleh mendorong anda ke hadapan untuk matlamat dan matlamat anda yang anda tidak tahu yang anda ingin capai.

Kekalkan cecair. Lakukan kajian semula tahun lalu dan lihat apa perubahan yang boleh anda buat pada tahun yang akan datang.