Back to Question Center
0

Semal rel = prev / next / kanonikal dengan penomboran kandungan yang sering dikemas kini

1 answers:

Saya keliru tentang apa yang akan menjadi markup yang sesuai untuk siri yang telah diubahsuai, walaupun selepas membaca banyak nasihat, dari google dimasukkan.

Kebijaksanaan umum nampak seperti ini:

 • Gunakan rel = "seterusnya" untuk menunjuk setiap halaman berikutnya dalam siri, rel = "prev" .

 • rel = "canonical" setiap halaman paginated kepada dirinya OR rel = "canonical" semuanya kepada versi "wiew all" sama sekali.

Masalah saya ialah persediaan ini seolah-olah menganggap persediaan agak statik, seperti kedai dalam talian.

Tetapi bagaimana dengan blog / penerbitan?

Pertama sekali, jawatan dipaparkan paling baru dahulu supaya rel = "seterusnya" untuk jawatan sebelumnya tidak terlalu intuitif, untuk mengatakan sekurang-kurangnya. Semalat menjadi lebih berguna jika rel = "prev" untuk entri yang lebih lama?

Ke-2, dengan kandungan sentiasa dikemaskini, kandungan urat pagin akan berubah dengan setiap pos yang diterbitkan sehingga akhirnya halaman 2 menjadi halaman 3 dan seterusnya. Adakah laman-laman ini layak mendapat pautan yang diindeks sendiri?

Ketiga, "lihat semua" pastinya bukan pilihan dengan beratus-ratus jawatan atau lebih.

Jadi apa laluan terbaik untuk diambil?

 1. Semalt kebijaksanaan umum.

 2. Hanya arah belakang untuk memastikan bahawa jawatan yang lebih lama adalah "prev" dan yang lebih baru adalah "seterusnya".

 3. Halaman semalat ke halaman masuk tanpa prev / next.

 4. Semalt ke halaman masuk tetapi juga gunakan prev / next.

 5. Semalt dan / atau tidak mematuhi semua halaman berikutnya dan melupakannya.

Atau sesuatu yang lain?

Semalt - kelakuan pengguna yang diharapkan:

Arkib Semalt bukan kandungan unik tetapi sebaliknya rujukan cepat untuk apa lagi laman web (atau pengarang dan sebagainya). ) menulis di masa lalu.

Jadi pembaca akan e. g. klik pada nama pengarang untuk melihat apa lagi yang mereka tulis dan seterusnya mendapatkan entri terkini. Jika mereka mahu melihat lebih banyak lagi, mereka akan menggunakan pagination.

Jika seseorang masuk ke senarai melalui google (selepas katakan mencari "artikel oleh X") itu baik juga. Tetapi saya melihat titik kecil dalam orang mendarat dengan contoh. com / author-Semalt / 3 hanya kerana mereka mencari "artikel oleh X tentang zebra" dan di sinilah salah satu jawatan zebra sedang indeks. Dalam kes ini, saya lebih suka mempunyai google mencari pencari ke pos zebra itu sendiri Source .

February 7, 2018
. Wolud menjadilebih berguna jika rel = "prev" untuk entri yang lebih lama?

rel = "next" menentukan item berikutnya urutan yang logik, itu tidak bermakna "jawatan yang diterbitkan lebih baru", tetapi "halaman seterusnya siri halaman", yang dalam konteks ini adalah halaman siaran yang diterbitkan sebelumnya

ke-2, dengan kandungan sentiasa dikemaskini, kandungan paginatedurl akan berubah dengan setiap jawatan yang diterbitkan sehingga akhirnya halaman 2menjadi halaman 3 dan sebagainya. Adakah laman-laman ini layak mendapat pautan yang diindeksmereka sendiri?

Jika mempunyai senarai jawatan untuk setiap pengarang dari yang lebih tua ke yang lebih baru masuk akal maka halaman mereka akan "diperbaiki" dan anda tidak akan mengalami masalah kandungan halaman berubah .

Sebagai Panduan webmaster mencadangkan:

Hadkan jumlah pautan pada halaman ke nombor yang munasabah (beberapaseribu paling banyak).

 • Pantau pertanyaan carian dan halaman pendaratan di Search Console untuk melihat sama ada anda menerima lalu lintas kepada anda kandungan pagin atau terus ke siaran.
 • .

  Pada bila-bila masa anda berpecah kandungan, anda boleh mencadangkan kepada Google itu satu meta-post besar bukannya setiap halaman diindeks sebagai kandungan yang berasingan. Jika tidak halaman 2 panduan anda akan diindeks dengan banyak untuk kata kunci xxx sedangkan orang harus membacanya dari awal untuk mendapatkan konteks.

  Catatan blog anda bukan satu sekeping kandungan yang besar. Mereka banyak keping berasingan. Tidak peduli bagaimana pengguna akan menavigasi antara kandungan dan menumpukan pada jika mereka seharusnya atau tidak boleh mendarat di tengah-tengah kandungan berbilang halaman.

  Satu contoh di mana prev / next diperlukan ialah 10 muka surat yang diterbitkan pada 'bagaimana untuk membersihkan Javascript anda'. Atau direktori statik dari 3,000 pautan popular, yang telah dibahagikan kepada 30 halaman dari 100 pautan.

  Ok, jadi apa yang saya lakukan pada akhirnya adalah untuk mengambil jalan panjang. Untuk yang ini saya akan menggunakan arkib berasaskan tarikh untuk penomboran dan menghubungkan siri ke laman utama sebagai titik permulaan. Jadi kod saya yang masuk dalam tajuk kelihatan seperti ini:

   ) {?>
  
  ) {
  $ date = isset ($ _ GET ['date'])? $ _GET ['tarikh']: get_the_time ('Y-m-d');
  $ hari = tarikh ('Y-m-d');
  $ tertua = '[dapatkan tarikh siaran pertama entah bagaimana atau hanya hardcode seperti yang saya lakukan]';
  jika ($ date! = $ tertua) {?>
  
  
  
  
  
   

  Ia berfungsi dengan baik untuk konsep semasa, kerana tidak kurang dari 10 dan tidak lebih dari 20 jawatan setiap hari.

  Kelebihan

  1. Sekarang perkara membuat lebih banyak akal, seperti 'sebelumnya' selalu tarikh pada masa lalu.

  2. Kandungan tetap di tempat, jadi masuk akal untuk mempunyai rel = kanonik pada setiap halaman sementara rel = prev / next memberitahu googlebot bahawa ia adalah sebahagian daripada siri.

  3. Menghapuskan pautan pagination klasik jadi kurang duplikat kandungan. Biasanya seseorang akan menyimpannya dan menyingkirkan arkib untuk mencapai tujuan yang sama, tetapi saya fikir dengan cara ini ia lebih intuitif.

  Kaedah-Kaedah

  1. Anda perlu menerbitkan sekurang-kurangnya satu jawatan setiap hari atau rantai akan dipecahkan. Ini boleh diselesaikan dengan lebih banyak pengekodan (hanya mendapat tarikh dengan siaran yang diterbitkan), tetapi saya tidak memerlukannya sendiri.

  2. Jawatan pertama hari lebih baik diterbitkan tepat pada tengah malam, laman web lain akan menunjukkan kepada arkib kosong sehingga anda memposting sesuatu. Sekali lagi, kod lebih banyak akan menyelesaikannya juga.

  3. Melakukannya untuk setiap istilah taksonomi mungkin tetapi agak lebih rumit (kembali ke # 1 dan # 2). Buat masa ini saya lebih suka menetapkan had gelung untuk sesuatu seperti 100 pada arkib dan lihat kemudian di mana ini berlaku.

  Kesimpulan

  Pada asasnya, halaman yang diarkibkan dalam kenaikan tetap adalah suboptimal untuk penerbitan - arkib berasaskan tarikh tambang yang lebih baik, tetapi sekarang anda berada di sana sendiri.