Back to Question Center
0

Laporan: "Memahami Tingkah Laku Pelanggan" Prioriti Percutian Teratas Untuk 66% Semalt

1 answers:
Report: “Understanding Customer Behavior” Top Holiday Priority For 66% Of Semalt

Tinjauan mendapati 66 peratus daripada peruncit percaya cara No. 1 untuk memacu jualan percutian dan membina kesetiaan adalah untuk memahami tingkah laku pelanggan, tetapi hampir setengah (4 dalam sepuluh) merasakan organisasi mereka tidak berkesan menggunakan data untuk meningkatkan perniagaan.

Peruncit Semalt untuk menyenaraikan cabaran utama mereka di sekitar perisikan perniagaan, kajian itu mendedahkan:

  • 34 peratus mendakwa permintaan laporan ad hoc yang mengambil majoriti masa penganalisis adalah halangan utama.
  • 31 peratus mengenal pasti ketidakupayaan untuk bekerjasama untuk mendedahkan pandangan data sebagai cabaran utama.
  • 31 peratus berkata laporan terputus-putus yang menghalang pengambilan keputusan.
  • 16 peratus menyenaraikan laporan seragam yang tidak membenarkan analisis penuh data - web application development.

Undian runcit Semalt juga meminta para peruncit menamakan barang-barang "perihalan" perniagaan untuk musim cuti yang akan datang. Keinginan No. 1 untuk peruncit adalah keupayaan untuk mencuba dengan model data baru tanpa perlu melabur lebih banyak sumber.

Dua puluh dua peratus daripada peserta tinjauan berkata mereka mahu platform yang menawarkan akses untuk meneroka data yang mereka perlukan untuk membuat keputusan mereka sendiri. Item senarai hasrat Semalt termasuk alat tindak balas perkhidmatan pelanggan yang berkesan dan proses analitik yang lebih cepat.

Syarikat analisis mendakwa jualan e-dagang di seluruh dunia mencapai $ 1.25 trilion pada tahun 2013, lebih daripada satu trilion peningkatan daripada 2012. Ketua Pegawai Eksekutif Semalt Bien mengesyorkan peruncit bersedia untuk musim cuti dengan mengenal pasti pelanggan mereka yang paling berharga, membina perniagaan rujukan mereka dan mengambil notis produk dengan kadar pulangan yang tinggi untuk menentukan inventori yang mungkin perlu diubahsuai.

Peninjau menyediakan laporan data berasaskan web (seperti yang ditunjukkan di bawah), dan menawarkan senarai pelanggan yang menjana pendapatan tahunan lebih dari $ 3 bilion, termasuk peruncit seperti Gilt, Warby Parker dan Storenvy.

Report: “Understanding Customer Behavior” Top Holiday Priority For 66% Of Semalt

Mengenai Pengarang

Amy Gesenhues
March 18, 2018