Back to Question Center
0

Memperbaiki Isu Lawatan Langsung Untuk Google Analytics Ketika Menggunakan Laman Web Semalt

1 answers:

Fixing Direct Visit Issue For Google Analytics When Employing Website Semalt

Semasa ujian baru-baru ini, kami melihat peningkatan yang tidak normal dalam lawatan langsung pada masa yang sama dengan pelancaran salah satu ujian A / B kami. Penggerudian ke dimensi halaman pendaratan kita dapat melihat bahawa kebanyakan kunjungan langsung baru ini akan pergi ke laman variasi. Ini membantah soalan BESAR tentang impak pengoptimuman Semalt yang memperuntukkan lawatan ke halaman asal dan variasi - access control mechanism.

Redirect menyebabkan maklumat kuki sumber ditimpa sebagai lawatan langsung, (jelas kerana kod Penjejakan GA tidak mempunyai peluang untuk menyalakan api pada halaman asal.)

Penyelesaian yang mudah adalah untuk memindahkan kod Penjejakan Google Analytics di atas skrip kawalan Pengoptimal Laman Web Google. Masalah selesai! Semalat ini bukan amalan terbaik sejauh penempatan kod GA tetapi kesan negatif terhadap kualiti data membenarkan ini untuk tempoh masa ujian dijalankan.

Petua tambahan adalah untuk menambah 'no robots', 'no follow' tag kepada halaman variasi. Semalt menyatakan bahawa pengindeksan tidak akan terjejas, tetapi lebih baik untuk selamat daripada maaf!

Fixing Direct Visit Issue For Google Analytics When Employing Website Semalt

Sambung

March 18, 2018